U trendu

Godišnje zasedanje MMF završeno upozorenjem da ne sme biti opuštanja jer kriza još traje

Lideri finansija sveta su danas pozvali centralne bankare da se drže što je moguće duže politike niske kamatne stope koja je pozajmljivanje učinila privlačnim i pomogla očuvanje poboljšanje oporavka svetske ekonomije, ali je ono još ipak krhko.

Proglasivši da „oporavak nije potpun“, iako je prošl čak osam godina od izbijanja finansijske krize 2008. godine, Međunarodni monetarni fond u kojem je 189 zemalja, završio je svoj jesenji sastanak upozorenjem u saopštenju da „nema mesta samozadovoljstvu“ dok se zemlje suočavaju s novim izazovima za globalni rast zbog raznih pretnji, uključujući i sajber-bezbednosne napade i sve oštrije vremenske prilike povezane s klimatskim promenama.

Zasedanje se bavilo, bar na marginama, i naporima da se bolje razumeju političke implikacije Trampove administracije koja se snašno oslanja na parolu „Prvo Amerika“.

Sekretar za finanse SAD Stiven Mnučin je rekao da je imao produktivne razgovore tokom gotovo 20 sastanaka sa zvaničnicima iz drugih država i na zajedničkim sednicama odbora za politiku MMF-a i Svetske banke, kao i tokom dva dana razgovora s grupom od glavnih 20 industrijskih zemalja.

Donald Tramp je postao predsednik obećavši da će ubrzati primenu američkih trgovinskih zakona i smanjiti trgovinske deficite SAD sa zemljama poput Kine i Meksika, koje je Trump optužio za nepoštene trgovinske postupke koji su koštali milione američkih radnih mesta u proizvodnji.

Mnučin je rekao da se složio sa ocenom nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea da su diskusije ove sedmice bile opuštenije nego ranije ove godine, kada je Trampov tim stupio na dužnost, jer se sada bolje razumej Trampovi ciljevi.

„Verujemo u slobodnu i poštnu uzajamnu trgovinu“, rekao je Munšin danas novinarima, i da Trampova vlada jednostavno pokušava da obezbedi pošten tretman američkih radnika i kompanija u trgovinskim poslovima s drugim zemljama.

Mnuchin je rekao da je u džepu nosio spisak svih zemalja G-20 sa podacima o veličini trgovinskog deficita koje SAD imaju u razmeni s njima.

Šojble, ove godine predsednik finansijske grupe G-20, rekao je da veruje da protivljenje globalizaciji popušta pred boljim razumevanjem da put ka rastućem prosperitetu za sve zavisi od veće saradnje među zemljama.

Ali Trampova vlada je do sada bila veoma skeptična prema raznim multilateralnim organizacijama. Ove sedmice, Sjedinjene Države su se povukle iz Uneska, agencije Ujedinjenih nacija za kulturu. On je ukinuo trgovinski sporazum Azija-Pacifik i pretio je da se povuče iz Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini s Kanadom i Meksikom. Odustalo se od pružanja dodatnog kapitala Svetskoj banci, osim ako to telo za borbu protiv siromaštva ne preispita način na koji distribuira zajmove.

U govoru u subotu u političkoj grupi MMF-a, Mnučin je rekao da želi da MMF bude „snažniji zagovornik“ za snažan globalni rast namećući stroži nadzor nad ekonomskim politikama svojih članica i pažljivo gledajući promene koje treba da iozvedu zemlje koje vode imaju trgovinske viškove.

Dok u saopštenju MMF poziva velike centralne banke da zaštite globalni oporavak tako što će biti oprezne pri smanivanju podrške koja je na snazi od finansijske krize 2008. godine, u mnogim slučajevima trend izgleda izgleda suprotan.

U Sjedinjenim Državama, Federalne rezerve su dvaput ove godine podigle kratkoročne kamatne stope i počinju da smanjuju svoj veliki portfolio obveznica, što bi moglo povećati dugoročne kamatne stope. U Evropi, evro je ojačao od proleća na očekivanju da će Evropska centralna banka uskratiti svoj dugogodišnji stimulativni program. ECB se ponovo sastaje 26. oktobra.

„Monetarna politika trebala bi da ostane prilagodljiva, jer je inflacija i dalje ispod cilja, a proizvodnja je mala“, navodi se u saopštenju.

U subotu, predsednikova ćerka Ivanka Trump i savetnica u Beloj kući su se pojavile s predsednikom Svjetske banke Džimom Jongom Kimom da bi objavile inicijativu Svetske banke za podršku preduzetnicaima. Fond Svetske banke podigao je 350 miliona dolara, što omogućava Svetskoj banci da rasporedi najmanje milijardu dolara kapitala za finansiranje preduzećačije su vlasnice žene.

Ivanka Trump je rekla publici da želi „da provede mnogo vremena pružajući drugima bilo kakvu vrednost koju ona može, kao mentor“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.