U trendu

GodiĆĄnji sastanak EBRD-a u Sarajevu 8.i 9. maja

SARAJEVO – GodiĆĄnji sastanak i biznis forum Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) biće odrĆŸani 8. i 9. maja u Sarajevu.

Ovaj događaj će okupiti viơe od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, ministre finansija, guvernere centralnih banaka 67 zemalja članica ove velike finansijske institucije, kao i predstavnike rukovodstva EBRD-a, saopơtilo je Ministarstvo spoljnih pooslova i ekonomskih odnosa BiH.

U susret ovom vaĆŸnom događaju, Mirko Ć arović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i Enco Kvatročioke, generalni sekretar EEBRD, potpisali su danas u sarajevskoj Većnici Administrativni AranĆŸman.

„Ovo je jedan od projekata za koji se zalaĆŸem od 2010. godine. Zato mi je izuzetno drago da danas imamo podrĆĄku u organizaciji ovog velikog događaja“, istakao je Ć arović tom prilikom.

Ističući da ga raduje činjenica da će „ovu priču podrĆŸati i predstavnici zemalja Zapadnog Balkana“, on je izrazio nadu se da će svi zajedno ovaj događaj iskoristiti da predstave svoj potencijal i naprave ekonomski napredak.

„Samo je do nas hoćemo li ovu zemlju učiniti srećnim mestom za ĆŸivot“, poručio je Ć rović.

Glavna tema ovogodiĆĄnjeg poslovnog foruma biće “Povezivanje ekonomija za jači rast“, a program foruma će pokriti ĆĄirok raspon tema od vaĆŸnosti za sve regione u kojima EBRD posluje: investiranje, migracije, turizam u jugoistočnoj Evropi, digitalizaciju, a diskusija će biti usmerena i na regionalne teme sa fokusom na prilike za investiranje na Zapadnom Balkanu. Srbija će takođe učestvovati na ovom vaĆŸnom regionalnom skupu.

Generalni sekretar EBRD-a, Kvatročioke, naglasio je da ovaj GodiĆĄnji sastanak pruĆŸa idealnu priliku za fokusiranje na potencijal za investiranje, ekonomski rast i stvaranje novih radnih mesta.

„Evropska banka za obnovu i razvoj ĆŸeli da doprinese stvaranju ekonomije koja će omogućiti prosperitet i rast lokalnog stanovniĆĄtva, kao i formiranje okvira koji će ubrzati proces pridruĆŸivanja BiH Evropskoj Uniji. Siguran sam da ćemo se, jednog dana, ovog događaja sećati kao vaĆŸnog koraka u procesu ispunjenja ovih ciljeva“, rekao je on.

EBRD, kao međunarodna finansijska institucija koja podrĆŸava projekte u preko 30 zemalja sveta, proĆĄle godine je u zemlje Zapadnog Balkana investirala 1,1 milijardu evra, ĆĄto je dosadaĆĄnji rekord, a ove godine se očekuju joĆĄ veće investicije.

Banka je uveliko aktivna i na području BiH, ơto potvrđuje činjenica da je do sada, u okviru 155 projekata, u BiH investirala 2,25 milijardi evra. Proơle godine investirala 200 miliona evra, a u 2019. godini se očekuje znatno viơi nivo ulaganja, do 300 miliona evra.

Fokus će, kako ističe Kvatročioke, biti na razvoju infrastrukture, koja će olakơati povezivanje, kako s gradovima unutar zemlje, tako i s poslovnim prilikama preko granice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar