U trendu

Gojković najavila izgradnju novog pogona Zorka Keramike

ŠABAC – Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković obišla je danas fabriku keramičkih pločica Zorka – Keramika u Šapcu, gde je najavljena izgradnja novog pogona u koji će biti uloženo 15 miliona evra, a zapošljavaće novih 100 radnika.

Gojković je poručila da je Zorka – Keramika dobar primer privatizacije iz 2004. godine, kao i da ima veliki značaj za Srbiju, jer je najveći proizvođač keramike.

Kako je navela, ta fabrika našla je svoje tržište i izvan granica Srbije i to ne samo u regionu – BiH, Crnoj Gori i Makedoniji, već se nalaze i na veoma konkuretnim tržištima, poput Italije, gde su se ove godine sa svojim dobrim dizajniranim i modernim proizvodima predstavili na Sajmu u Bolonji zahtevnom tržištu Evropske unije.

„Veliko mi je zadovoljstvo što u ovoj fabrici radi 300 ljudi, kao i 60 u Koceljevi i da imaju interes da ulažu u izgradnju nove fabrike“, kazala je Gojković i dodala da će sledeća godina biti posvećena izradi projektne dokumentacije, dok će 2020. godine početi gradnja novog pogona.

Jedna od prednosti je da se u Zorki koristi domaća glina, kaže Gojković i dodaje da je to prednost fabrika u Srbiji u odnosu na neke u okruženju koje uvoze glinu čak i iz Ukrajine.

„Drago mi je što sam ovde, što sam videla da postoji jedna dobra, moderna fabrika, koja nema problema sa izvozom, izvozi čak 50 odsto, da imaju interes da ostanu ovde, da dalje razvijaju proizvodne kapacitete, da će ljudi moći da nalaze nova radna mesta i to pokazuje da je Srbija ekonomski napravila velike pomake“, rekla je Gojković.

Dodala je da će ove godine u Srbiji rast BDP-a iznositi 4,5 odsto, te da usvojeni budzet ima mnogo više razvojnih investicija, kao što su izgradnja puteva i železnice, što sve doprinosi dolasku stranih investicija.

Predsednica Skupštine kaže i da je Srbija dobro mesto za ulaganje, što pokazuje 10 odsto više stranih investicija ove godine u odnosu na prošlu i dodala da će na kraju ove godine u Srbiji biti preko tri milijarde evra u investicijama.

„Srbija nudi dobro poslovno okruženje, veliki potencijali za izvoz, za koje Srbija ima prednost u odnosu na neke druge zemlje zbog naših dobrih međunarodnih sporazuma“, navela je predsednica parlamenta.

Ona je rekla da je domaćinima razgovaral o problemima i kako ih savladati u budućnosti i dodala da su to problemi koji nisu specifični samo za Srbiju, ali da se mora razmišljati i o ceni gasa, struje i kako te probleme savladati.

„Razgovarali smo o projektima izgradnje gasovoda ka fabrici koja se nalazi u Koceljevu, sve je to na duge staze, ali dobro je da postoje projekti koji mogu da savladaju čak i te teškoće“, kaže Gojković.

Jedan od suvlasnika austrijskog konzorcijuma MARKUS BOGDANOVIC objasnio je da Zorka – Keramika planira da u novom pogonu zaposli 100 ljudi, da će projekta dokumentacija da se radi naredne godine, a izgradnja će započeti 2020, te da će trajati godinu i po dana.

Zorka Keramika je najveći proizvođač keramičkih pločica u Srbiji, koja proizvodi 4 miliona i 200.000 kvadratnih metara i trenutno zapošljava 300 radnika.

Fabriku u Šapcu, kao i fabriku opekarskih proizvoda Zorka – Opeka u Koceljevi, koja zapošljava 60 radnika, 2004. godine kupio je austrijski konzorcijum u okviru privatizacije industrijskog kompleksa Zorka Šabac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.