U trendu

Goša prodata kiparskoj firmi

Slovačka firma „Žos Trnava“ prenela je 100 odsto kapitala i imovine Fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke na kompaniju „Lisnart holdings limited“ sa sedištem na Kipru, piše „Politika“.

Slovaci su zahtev za promenu podataka u APR-u podneli 29. marta, u ponedeljak je transakcija zavedena, a radnici su o tome obavešteni u utorak ujutru.

Kako za „Politiku“ kaže Ljubomir Savić, predsednik sindikata Nezavisnost u palanačkoj fabrici, generalni direktor Ivan Hemšild o prodaji firme obavestio ih je telefonom u utorak ujutru.

„Očekujemo da bi u sredu mogli da se pojave novi vlasnici, mada je generalni direktor isti, pošto je to slovačka firma sa sedištem na Kipru. Tek nakon razgovora, nadamo se, znaćemo kako je preduzeće prodato. Kupoprodajni ugovor još nismo dobili, a jedino iz njega može da se vidi da li je fabrika prodata sa dugovanjima prema državi i zaposlenima“, navodi Savić.

Radnici strahuju da li će novi poslodavac imati obaveze prema njima, ali se ipak nadaju da će sve biti u redu. Ako se bude po zakonu radilo, jasno je da se ne može kupiti samo pozitivno poslovanje već i dugovanja, dodaje on.

„Žos Trnava“ samo državi Srbiji duguje oko četiri miliona evra na ime poreza i doprinosa za radnike. Samim radnicima Slovaci duguju oko 1,8 miliona evra za zarade, dok se dobavljačima duguje više od milion evra, navodi „Politika“.

Do sada niko od predstavnika slovačke kompanije nije stupio u pregovore sa radnicima koji već nedelju dana štrajkuju.

Štrajk je nastavljen i oko 220 zaposlenih ne odustaje od namera da ostvari svoja prava – isplatu zaostalih zarada sa pripadajućim doprinosima, overu zdravstvenih knjižica i redovne plate, navodi Politika.

Sindikati tvrde da se radnicima duguje između 15 i 20 zarada, da radni staž nije uplaćivan od 2014. a firma je u blokadi od decembra 2013.

Kompanija „Žos Trnava“ kupila je Gošu početkom 2007. putem aukcije. U drugom nadmetanju Goša je prodata po početnoj ceni od 140,44 miliona dinara.

(Tanjug)

1 komentar
  1. batamrca

    jos jedna u nizu budalastina koju krase srbiju

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike