Gotov nacrt zakona o privrednim komorama

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da je gotov Nacrt zakona o privrednim komorama, ali nije mogao da precizira kada će zakon biti donet.

On je novinarima na tribini posvećenoj daljim koracima u modernizaciji komorskog sistema Srbije “Menjamo se − za snažan glas cele privrede” kazao da od privrede nije stigao ni jedan loš komentar na Nacrta zakona o komorama.

“Privreda traži jedinstvenu organizaciju, jednu članarinu, usluge koje može da dobije na svakom nivou, a pre svega da komora bude njihov servis”, kazao je Čadež.

On je naglasio da PKS mora da zastupa interese privrede i podsetio da je komora započela reforme, da je smanjila broj zaposlenih za trećinu, a radi i na povezivanju celog komorskog sistema kako bi se napravilo jedinstveno članstvo.

Prema njegovim rečima, PKS kvalitetno saradjuje i sa timom Srbije za pregovore sa Evropskom unijom i da je tu uloga komore veoma važna, jer je 29 od 35 poglavlja vezano za privredu, a predstavnici PKS-a su u 24 pregovaračkih radnih grupa.

On je kazao da su predstavnici PKS-a uključeni i u sve radne grupe koje pripremaju zakone koje se tiču privrede.

Zamenik generalnog direktora asicijacije nemačkih trgovinskih komora (DIHK) Folker Trajer kazao je da su komore i privreda medjusobno neraskidivo povezane i da je iskustvo pokazalo da ako postoji dobar komorski sistem nema slabe privrede.

On je naglasio da nemačka privreda u PKS-u vidi važnog partnera za saradnju i da joj je bitno da to udruženje bude snažno, jer je to pokazatelj da srpska privreda fuunkcioniše i da se u politici čuje glas privatnog sektora, a to je privlačno investiterima.

Kako je ocenio, obavezno članstvo u komorama je veoma važno jer to daje priliku da sve kompanije imaju pravo glasa.

Trajer je naglasio da DIHK podržava eforme komorskog sistema Srbije i da iskustva Nemačke mogu mnogo da koriste PKS-u, dodavši da nije u suprotnosti imati i regionalne i centralne komore, ali da je kada se radi o saveznim ili evropskim pitanjima neophodno imati jedinstven glas i stav.

Na današnjoj tribini je predstavljena DIHK koja je centralna organizacija 81 privredne komore u Nemačkoj i zastupa interese trgovine i industrije na federalnom nivou pred vladom i parlamentom, EU, kao i medjunarodnim organizacijama.

Rečeno je i da sve firme registrovane na teritoriji Nemačke, sa izuzetkom zanatskih firmi, slobodnih profesija i poljoprivrednih farmi, po zakonu su obavezne da budu učlanjene u komore.

DIHK okuplja više od tri miliona kompanija članica medju kojima su, ne samo velike kompanije, već i male radnje i restorani.

 

 

(Beta)

Ostavite komentar