U trendu

Gradevinski fakultet nece ucestvovati u realizaciji BGmetroa

BEOGRAD – Građevinski fakultet neće učestvovati u daljoj realizaciji projekta Beogradski metro zasnovanog na nacrtu Plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade, koji je u septembru uradio Urbanistički zavod Beograda, a na koji je Fakultet podneo primedbe, odlučeno je na sednici Naučno-nastavnog veća ovog fakulteta.

Kako se navodi u saopštenju Građevinskog fakulteta, na sednici je odlučeno da Fakultet ostaje posvećen projektu metroa koji će uvažiti stavove Fakulteta o položaju linija i faznosti njihove izgradnje.
U saopštenju se navodi da je glasalo svih 139 nastavnika i saradnika Fakulteta i da je 90 odsto glasalo „za“, dok je protiv glasalo samo pet članova Veća.

Time je, kako se ističe u saopštenju, „kolektiv dao nedvosmislenu podršku nastojanju Fakulteta da u protekle dve i po godine konstruktivnim i dobronamernim pristupom unapredi ovaj projekat u cilju prioritetnog rešavanja nagomilanih saobraćajnih problema u gradu“.

Navodi se da je Građevinski fakultet uveren u snagu svojih argumenata i da veruje da još ima vremena za izmene i poboljšanje ovog projekta.

„Ponosni smo što je naš kolektiv pokazao visok nivo stručne i društvene odgovornosti i time odgovorio na pokušaje da se relativizuju stavovi Građevinskog fakulteta o trenutnom planu razvoja Beogradskog metroa“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da 175 generacija građevinskih i geodetskih inženjera obavezuje sadašnju generaciju da nepokolebljivo zastupa i promoviše stavove bazirane na struci i nauci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.