U trendu

Građani Rekovca sprečavaju istraživanje litijuma

REKOVAC – Predstavnici kompanije Balkan istraživanja doo nisu uspeli u nameri da razgovorom ubede jedan broj građana Rakovca da uklone blokadu lokacije na kojoj kompanija želi da obavi istraživanje eventulanog ležišta litijuma.

Meštani već dve nedelje blokiraju prilaz parceli na putu Sibnica-Kaludra, koja je u vlasništvu kompanije, kako bi onemogućili planirana geološka istraživanja na ovom području.

Prema rečima direktora Balkan Istraživanja doo Dejana Jovanovića, problem je nedovoljna informisanost građana o istraživanjima koja su, kako kaže, u skladu sa rigoroznim zakonskim procedurama.

„Naša kompanija sprovodi istraživanja na teritoriji opštine Rekovac od 2017.godine. Generalno istražno bušenje smo obavili 2020.godine, nakon čega smo izveštavali resorno ministarstvo i nadležne institucije o rezultatima geoloških istraživanja, a nakon toga smo se bavili laboratorijskim analizama“, izjavio je Jovanović za Tanjug.

Naglasio je da kompanija posluje u skladu sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

„Uz sve dozvole koje posedujemo, nama je onemogućeno da pristupimo parceli koja je u našem vlasništvu. Mi imamo veoma dobru saradnju sa opštinom Rekovac, a održali smo nekoliko sastanaka u opštini, na koji su, pored organa lokalne samouprave pozvani i predstavnici lokalnih mesnih zajednica“, rekao je Jovanović.

Napomenuo je da su na tim sastancima učestvovali profesori Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji su detaljno objašnjavali lokalnim predstavnicima metode i načine istraživanja.

„Oni su time otklonili svaku nedoumicu u pogledu opasnosti samih geoloških istraživanja. Građani treba da znaju da se geološka istraživanja sprovode kako bismo odredili detaljan sastav zemljine kore i da bi se utvrdilo da li uopšte postoji indicija za formiranje ležišta mineralnih sirovina na ovom području i ne predstavljaju nikakvu opasnost za meštane“, objasnio je Jovanović.

On je u neposrednom razgovoru sa meštanima još jednom pokušao da im objasni procedure istraživanja, ali nije uspeo u tome.

Predstavnica za medije kompanije Balkan istraživanja doo Maja Jovanović rekla je da je mnogo važno da javnost bude upoznata sa svakim segmentom ovih istraživanja i da se meštanima i celokupnoj javnosti ukaže da se ne radi o kopanju litijuma, već isključivo o istraživanju za koje kompanija poseduje sve propisane dozvole Ministarstva rudarstva i energetike, Zavoda za zaštitu životne sredine i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije.

„Mi smo transparentni da govorimo o tome jer smatramo da javnost i građani opštine Rekovac imaju sva prava da imaju sve informacije. Mi smo na lokaciji gde su planirana geološka istraživanja ali mehanizacija koju su meštani postavili nam već više od 10 dana blokira prilaz“, izjavila je ona.

Jovanovićeva je dodala kako je kompanija predložila da se izmeni zakon kako bi se omogućilo lokalnim samoupravama da formiraju svoje timove za nadzor radova.

„Mi smo do te mere pokazali našu otvorenost za saradnju i dobru volju. Danas smo ovde kako bismo pokazali ovim ljudima da imamo prijateljsku volju da ovaj projekat zajedno uradimo i da imamo razumevanje za njihovu brigu, ali smatramo da ta njihova zabrinutost nije opravdana, jer nemaju dovoljno informacija o geološkim istraživanjima“, naglasila je Jovanovićjeva.

Rekla je da je blokada nepotrebna i pozvala meštane da ipak dozvole kompaniji da nastavi sa istraživanjima na ovom području, uz sve zakonske procedure koje garantuju bezbednost.

Okupljeni meštani okolnih sela sa teritorije Rekovca, koji više od deset dana danonoćno dežuraju na blokadi parcele nisu želeli da omoguće prilazi.

Rekovčanin Predrag Marković, koji se bavi proizvodnjom jabuka, tvrdi da meštani strahuju od eventualnog budućeg iskopavanja litijuma u njihovom kraju i zbog toga ne žele nikakva geološka istraživanja.

„Postoji nekoliko razloga zašto se protivimo ovim istraživanjima. Prvi je taj da je jasno koliko su opasna za poljoprivrednu proizvodnju, jer ovde se stanovništvo isključivo bavi poljoprivredom. Ukoliko bi se otvorio rudnik, to bi bio kraj života za sve ljude ovde. Ljudi ovde nemaju mnogo izbora, moraju da spreče i istraživanja i eventualno otvaranje rudnika kasnije“, naveo jue Marković.

Dodao je da su se on i njegovi sugrađani obratili poljoprivrednom inspektoru koji je bio na lokaciji i napravio zapisnik i najavio da će obratiti i rudarskom inspektoru.

„Mi pokušavamo svim sredstvima da sprečimo otvaranje istražne bušotine, imamo podršku svih meštana Levča, što ne možemo reći i za opštinu Rekovac ali nadamo se da ćemo istrajati u ovoj našoj borbi“, rekao je Marković.

On je bio izričit da će blokada biti nastavljena, bez obzira na sva uveravanja iz Balkan istraživanja da istražne radnje nisu opasne i da kompnaija ima sve dozvole za taj posao.

Okupljeni građani Levča su reporteru Tanjuga poručili da su oni i kompanija na suprostavljenim stranama i da ne veruju u potrebu za diskusijom sa kompanijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar