U trendu

Gradnja plutajućeg TPG terminala na Krku na Ustavnom sudu

ZAGREB – Stanovnici i opštinske vlasti na hrvatskom ostrvu Krk, velikoj turistickoj destinaciji, obećali su da će se boriti protiv izgradnje plutajućeg terminala za tečni prirodni gas (TPG) koja bi trebalo da počne za nekoliko nedelja, piše britanska agencija Rojters.

Vlada u Zagrebu je u januaru odlučila da sufinansira izgradnju terminala u Omišlju sa 100 miliona evra (112,95 miliona dolara). Evropska unija takode obezbeđuje 101,4 miliona evra za projekat, čija je svrha smanjenje zavisnosti Hrvatske od uvoza ruskog gasa, navodi se u tekstu.

Gradonačelnica Omišlja Mirela Ahmetović izjavila je, dodaje se dalje, da plutajući terminal krši pravila urbanističkog plana, koji je u nadležnosti i pod kontrolom opštinskih vlasti. Vlada takođe nije sprovela odgovarajuću studiju o životnoj sredini, rekla je ona.

Grad je zatražio od Ustavnog suda da proceni da li je neustavan zakon koji je vlada nedavno odobrila da ubrza ovaj projekat, navela je Ahmetović.

Ekolozi u Omišlju su uspeli da zaustave planove za izgradnju luke u tom gradu za ruski izvoz nafte pre 15 godina, podseća se u tekstu.

Britanska agencija piše dalje da hrvatski ministar energetike i životne sredine Tomislav Ćorić kaže da projekat neće štetiti okolini.

Terminal treba da počne s radom 1. januara 2021. godine, uprkos slaboj početnoj tražnji. Do sada su stigle obavezujuće ponude za samo 0,52 milijarde kubnih metara gasa godišnje, a njegov ukupni kapacitet je planiran na 2,5 milijardi kubnih metara.

Terminal je cilja tržišta jugoistočne i centralne Evropska, pored Hrvatske koja godišnje troši 2,7 milijardi kubnih metara gasa.

Jedna ekološka organizacija sa Krka kaže da su negativni efekti plutajućeg terminala po okolinu jasni.

„Oko 8.000 kubnih metara podvodnih stena mora da se ukloni dinamitom. Takođe, nemamo garanciju da hlor neće biti uključen u proces regasifikacije. Obe te stvari su potencijalno štetne za morski život i kvalitet vode“, rekao je Vjeran Pirsić iz organizacije „Eko Kvarner“.

Proizvodnja gasa u Hrvatskoj opada i oko 60 posto potrošnje pokriva se uvozom iz Rusije, što je dovelo do potrebe da se nađu novi izvori energije, objavio je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.