U trendu

Gradska toplana u Nišu duguje milijardu i po dinara

Mesec dana pred početak grejne sezone dugovanja niške „Gradske toplane“ dostižu oko 1,5 milijardi dinara, a otprilike isti iznos Toplana potražuje od korisnika daljinskog grejanja, potvrdio je danas za agenciju Beta direktor ovog preduzeća Slobodan Maksimović.

On je kazao da „Gradska toplana“ duguje „Jugorosgasu“ za isporučeni gas nešto manje od 700 miliona dinara, a ostatak ukupnog duga predstavljaju neizmirene obaveze prema drugim dobavljačima, kao i obaveze za utrošene gradske i republičke robne rezerve.

„Dug prema Jugorosgasu moramo da izmirimo do početka grejne sezone i zbog toga će ovaj mesec za Toplanu biti najkritičniji. Međutim, grad je pokazao dobru volju da nam pomogne i verujemo da ćemo taj dug regulisati na vreme“, izjavio je Maksimović.

Prema njegovim rečima, bilans Toplane je uravnotežen, jer otprilike isti iznos koji duguje dobavljačima Toplana potražuje od korisnika.

Maksimović je istakao da je „Gradska toplana“ zatražila podršku grada kako bi bile procesuirane tužbe koje su posredstvom preduzeća „Objedinjena naplata“ pokrenute protiv građana Niša zbog neplaćenih računa za grejanje.

„Oko 3.000 predmeta protiv dužnika se nekako izgubilo u sudu, ali još ne znamo kako. Oni se sada tamo bore da ih pronađu“, rekao je on.

Kako je istakao, procenat naplate starih i novih dugovanja građana iznosi 51 odsto, dok je ovaj procenat kod firmi dužnika nešto viši i iznosi 63 odsto.

Veće grada Niša usvojilo je danas Izveštaj o poslovanju „Gradske toplane“ u kome je navedeno da je Toplana prošlu godinu završila sa dobitkom od 52 miliona dinara.

Maksimović je objasnio da je dobitak ustanovljen knjigovodstvenom procedurom koja ne uzima u obzir iznos potraživanja od korisnika.

Predstavljajući rezultate rada Toplane, Maksimović je rekao da ova firma trenutno zapošljava 242 radnika, a prosečna neto plata zaposlenih je 47.000 dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.