U trendu

Grci optimisti, nadaju se novim sredstvima i rezanju duga

Grčki zvaničnici očekuju da će današnji dan rezultirati dogovorom koji će okončati višemesečne nesuglasice između evrozone i Međunarodnog monetarnog fonda, i odblokirati isplatu preko potrebnih sredstava Grčkoj kako bi izbegla novu krizu.

„Ja sam optimističan“, izjavio je grčki ministar finansija Euklid Cakalotos novinarima pre ulaska na sastanak 19 ministara finansija evrozone i direktorke MMF-a Kristin Lagard u Luksemburgu, prenosi agencija Frans pres.

Grčki partneri iz evrozone takođe dele njegov optimizam, pošto je nemačka kancelarka Angela Merkel u Berlinu izrazila uverenje „da će Grčka biti nagrađena za napore koje je preduzela“.

„Nadam se da ćemo danas napraviti pozitivan korak napred“, izjavio je šef evrogrupe Jerun Dajselblum u Luksemburgu.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble je takođe izrazio uverenje da će biti postignut dogovor o grčkom paketu pomoći.

Oštra neslaganja između Nemačke i MMF-a zadržala su isplatu nove tranše pomoći Atini, koja joj je potrebna da otplati sedam milijardi evra duga koji dospeva u julu.

Berlin, najžešći kritičar Grčke, već dugo se protivi bilo kakvom novom smanjenju duga Atini, navodeći da ona mora da sreže budžetske rashode i sprovede reforme.

Nasuprot tome, Međunarodni monetarni fond insistira na tome da ublažavanje duga bude sastavni deo dogovora.

Ipak, ovaj međunarodni kreditor sa sedištem u Vašingtonu saglasio se ovog meseca da se pridruži velikoj finansijskoj pomoći Grčkoj, dok će pitanje duga biti odloženo za neki kasniji datum, navodi francuska agencija.

Kompromis MMF-a predstavlja korak unazad za grčkog premijera Aleksisa Ciprasa koji je uspeo da progura mnoštvo teških reformi na obećanjima da će Grci dobiti smanjenje duga kao nagradu, ocenjuje AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar