U trendu

Grci se budili jutros uz skuplju Å¡oljicu kafe

Grci su se juče budili ispijajući skuplju šoljicu kafe i gledajući skuplji TV program.

Dan im je osvanuo s novi talasom poskupljenja koja traÅŸe kreditori u zamenu za isplatu dodatnih sredstava Atini iz međunarodnog paketa pomoći, a najviÅ¡e su, kako navodi AP, poskupeli kafa i pivo.

Počev od danas, glavna stopa poreza na promet, ili porez na dodatu vrednost (PDV), povećana je sa 23 na 24 odsto. Takođe je povećan porez na internet usluge, fiksnu telefoniju i na plaćanje TV pretplate.

Najnovije povećanje poreza je naišlo na oštre kritike vlasnika manjih preduzeća, zbog toga, što će prema njihovim rečima, pogoditi potrošnju u zemlji koja se još uvek oporavlja od šestogodišnje finansijske krize, koja je dovela do pada BDP-a za četvrtinu i skok stope nezaposlenosti na oko 24 odsto.

„Å esto povećanje stope PDV-a za Å¡est godina i drugo u poslednjih deset meseci, znači da će naÅ¡i ÅŸivoti od danas biti skuplji za 437 miliona evra godiÅ¡nje, dok istovremeno svako povećanje poreza reÅŸe potroÅ¡nju, obrt i drÅŸavne prihode“, izjavio je direktor Grčke konfederacije preduzetniÅ¡tva i trgovine, Vasilis Korkidis.

Vlasnica jednog kafića u Atini je izjavila da je ovo drugo povećanje poreza na kafu za godinu dana.

„Cena je već bila prilično visoka. Ovo je zemlja gde mnogi ljudi imaju problem da plate 3-3,5 evra, zbog čega su mnogi prestali da dolaze na kafu“, izjavila je Katerina Vagena, čiji kafić u Atini zapoÅ¡ljava pet ljudi.

Vlada u Atini je pomenute mere usvojila pre nego su njeni partneri iz 19-člane evrozone pristali na deblokadu tranÅ¡e u iznosu od 10,3 milijarde evra iz paketa pomoći i otvorili pregovore o ublaÅŸavanju tereta duga Atine.

Grčka levičarska vlada je, takođe, najavila reorganizovanje penzionog sistem, i pristala je na ambiciozne budÅŸetske ciljeve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar