U trendu

Grčić: Iduće nedelje otvaramo novi kop u Kolubari

BEOGRAD – Od uglja iz Rudarskog basena “Kolubara” proizvede se 52 odsto ukupne električne energije u Srbiji, a v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić kaže da će iduće sedmice u Kolubari biti zvanično biti pušten u rad novi kop Radljevo o kome se priča godinama.

Na Trećoj stručnoj konferenciji “Investicije i zaštita životne sredine” u organizaciji Balkanmagazina, Grčić je rekao da kop Radljevo, kao i postojeći kop Polje E, garantuju budućnost i održivost Kolubare, a samim tim i budućnost EPS-a, uz unapređenje svakog proizvodnog sistema u cilju zaštite životne sredine.

„Kop Radljevo, sa svojih ispitanih i sigurnih zaliha od oko 350 miliona kubika uglja, spreman je za otvaranje. U toku sledeće nedelje ćemo ga zvanično pustiti u rad”, najavio je Grčić.

Na Polju E već je počelo iskopavanje, a Grčić navodi da će u taj kop biti ulaženo oko milijardu evra u narednih nekoliko godina.

Zalihe uglja u “Kolubari” su minimum 2,1 milijardi tona i taj rudarski basen godišnje obezbedi oko 30 miliona tona uglja, a da bi se, kaže Grčić, “Kolubara” danas održala nisu dovoljne samo brojke koje pokazuju tonu proizvedenog uglja, nego je neophodno brinuti i o zaštiti životne sredine.

Objasnio je da je zato neophodno unaprediti svaki proizvodni sistem u skladu sa najmodernijim rudnicima u Zapadnoj Evropi.

“Zato je pri kraju realizacija ‘Zelenog projekta’ ili ono što mi zovemo ‘upravljanje kvalitetom uglja’”, rekao je Grčić.

Kako je rekao, “Zeleni projekat” u Kolubari počinje u decembru, i to sa polovinom kapaciteta, dok će tokom 2020. proraditi punim, maksimalnim kapacitetom.

Grčić kaže da se RB “Kolubara” prostire na 600 kvadratnih kilometara, od kojih oko 100 kilometara kvadratnih zauzimaju sami kopovi.

Za površinske kopove je rekao da su živ sistem i da se stalno pomeraju, a da samo njihovo pomeranje podrazumeva čitav niz komplikovanih I skupih radnji, poput izmeštanja delova reka, izmeštanje pruge, saobraćajnica i drugih objekata.

Grčić očekuje da će radovi na pokretanju nastavku gradnje termobloka u Kaleniću u TE “Kolubara B” početi 2020. godine, dok je za TE u Velikim Crljenima rekao da se mora “skinuti” sa mreže.
Precizriao je da se taj stari objekat u Velikim Crljenima neće uklanjati sa mreže dok se ne izgradi novi objekat u Kaleniću.

Direktor za proizvodnju uglja RB “Kolubara” Milan Mišković kaže da Kolubara proizvodi 70 odsto kompletnog uglja u Srbiji i da veliku pažnju posevećuje zaštiti životne sredine.

“Milion tona uglja znači 40 miliona evra pretvoreno u struju. Po tome se vidi koliki je značaj Kolubare za Srbiju”, rekao je Mišković.

Naveo je da “Kolubara” ima za sada četiti površinska kopa – Polje B/C, Polje D, Tamnava – Zapadno polje i Polje G, a da su trenutno dva najveća investiciona projekta u Kolubari površinski kop Polje E, čija je vrednost 970 miliona evra, i kop Radljevo, projekat vredan 418 miliona evra.

Naveo je da su ukupna ulaganja u geološka istraživanja za Polje E 13,5 miliona, a za kop Radljevo 15 miliona, i naglasio da oba velika projekta uključuju i studije o uticaju na životnu sredinu, te da su definisane mere u studiji obavezujuće.

Pomoćnik direktora za investicije, razvoj i unapređenje proizvodnje RB “Kolubara” Novica Ljušić kaže da je “Kolubara” u ovom trenutku veliko gradilište, a među projektima zaštite životne sredine koji se sprovode naveo je projekat kontinualnog merenja dimnih gasova, rekonstrukciju dva elektrofiltera, kao i postrojenje za tretman otpadnih voda.

Predsednik sindikata EPS Milan Đorđević rekao je da se mnogo toga promenilo na bolje u odnosu na raniji period kada je reč o zaštiti ižvotne sredine i da su potencijali “Kolubare” ogromni, ali je negodovao zbog kritika Fiskalnog saveta na račun EPS-a.

Pozvao je one koji kritkuju EPS da dođu u Kolubaru i vide pod kakvim teškim uslovima rade zaposleni, kao i kako se sa malim brojem radnika rekordno proizvodi.

Naglasio je da “Kolubara” nije više zagađivač kao što je nekada bio slučaj.

“Taj odnos nekada i sada značajno se menja u pozitivnom smislu zato što se ulaže veliki novac u zaštitu životne sredine“, rekao je Đorđević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.