U trendu

Grčić: Kopaonik dobio najmoderniju trafo stanicu u Srbiji

KOPAONIK – Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić danas je na Kopaoniku pustio u rad novoizgrađenu trafo stanicu „Kopaonik“ 110/35/10 kilovolti, koja je tehnološki najmodernija u Srbija.

Vrednost investicije je 9,5 miliona evra, a izvođač radova je kompanija Simens.

Grčić je istakao da će od sada najveći zimski turistički centar u Srbiji imati stabilno snabdevanje strujom, kao i novi investitori zainteresovani za tu planinu, s obzirom da nova trafo stanica ima tri puta veći kapacitet od stare.

„Ugrađena je poslednja reč tehnilogije i dostignuća Simensa, postoji najviši nivo bezbednosti za svakog zaposlenog i radnika koji interveniše ako za tim postoji bilo kakva potreba u trafo stanici“, naglasio je Grčić.

Nova trafo stanica je izgrađena da bi sačuvali postojeći obim turizma i stabilizovali napajanje postojećih turističkih objekata, ali i omogućili novim investitorima da grade objekte, naglasio je on.

„Svedoci smo da se uprvo završava hotel koji grade Arapi, sa više od 22.000 kvadratnih metara. Dosta privrednika je u ovom momentu u procesu čekanja izdavanja dozvole, a neki su i krenuli sa gradnjom“, rekao je Grčić podsetio da je na Kopaoniku i u celom tom regionu postojao problem sa napajanjem strujom.

Poručio je da više nećemo imati taj problem pošto je trafo stanica „Kopaonik“ velika i najmodernija trafo stanica izgrađena u Srbiji.

Ta trafo stanica će imati i najmanje gubitke, a povezana je i sa dispečerskim centrom u Kraljevu, pa će moći da se prati kompletna situacija u tom delu Srbije.

„Neophodno je da izgradimo kabal od trafo stanice Jošanička Banja do trafo stanice Kopaonik, sa izgradnjom tog dalekovodnog kabla od 35 kilovolti, mi ćemo postići potpunu stabilizaciju ovog regiona. Tu postoji i oko 30 minihidroelektrana, međutim stvorio se jedan haos, jer u periodu kada je manja potrošnja njima sve te minihidroelektrane iskaču“.

Sa izgradnjom dalekovoda od 35 kilovolti neće više morati da se isključuju snežni topovi da bi svi hoteli u špicu sezone imali stabilno snabdevanje strujom.

„Kao pre nekoliko godina što se desilo, kada su ljudi iz EPS -a morali da zamole da se isključe snežni topovi 31. decembra da bi svi hoteli mogli da organizuju doček Nove godine, što je strašno i poražavajuće“, kazao je Grčić.

Gradnja trafo stanice je trajala tri godine, uključujući i projektovanje.

Grčić ističe da je trafo stanica „Kopaonik“ izgrađena po svetskim standardima predviđenim za nadorske visine preko 1.500 metara, što znači da je potpuno zaštićena od svih spoljnih atmosferskih uticaja.

„Bez obzira na padavine i temperaturu i oluje, svaki kabal i tafo je zaštićen. Praksa je da ovakvi 110 kilovoltni trafoi budu izgrađeni napolju, van zgrade, a ovde je izgrađen trafo unutar objekta“.

Trafo može da radi i po najoštrijim klimatskim uslovima.

Grčić je najavio da će svi priključci i sva povezivanja na ostale trafoe biti završeni do kraja 2019. i da će Kopaonik kao turistički centar onda imati potpuno stabilno snabdevanje strujom koje će biti dostojno 21. veka i moderne Srbije.

Takođe, najavio je i da će u skladu sa politikom vlade i predsednika Srbije Aleksandra Vučića biti nastavljena izgradnja novih trafoa i da će otvaranje novih ili obnovljenih trafo stanica u narednih pet godina postati svakodnevnica i dodao da su za EPS sve opštine pođednako važne.

On je napomenuo da su prošle nedelje u Subotici puštene u rad dve obnovljene velike trafo stanice.

Grčić je podsetio da, sa druge strane, niko nije obnavljao i gradio nove trafoe decenijama.

Direktor odseka Simensa, Enerdži menadžment za Jadranski region, Srdan Srdanović je rekao da je ta kompanija imala veliku podršku od EPS-a, lokalne samouprave i vlade, kao i da je novi trafo specifičan objekat zbog velike nadmorske visine.

Naglasio je da je trafo stanica završena čak osam meseci pre planiranog roka i da je to još jedan u nizu grinfild projekat koji je urađen u saradnji sa EPS-om.

Predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić je istakao da je Kopaonik najmoderniji zimski turistički centar u ovom delu Evrope i da zaslužuje i najmoderniju trafo stanicu.

„Ovo je još jedan dokaz sinergije vlade, opština i ogranaka i centrale EPS-a. Da nije bilo ove trafo stanice mi bi u budućnosti morali da zaboravimo na nove investitore. Na ovaj način EPS i vlada pokazuju da se mnogo više sada vodi računa o opštinama koje su bile zapostavljene u prethodnom periodu i zato im dugujemo zahvalnost“.

EPS je u Rašku, kako je rekao, uložio više od 11,5 miliona evra u poslednjih tri ili četiri godine, što se nije desilo više od 40 godina unazad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.