U trendu

Grčka najinteresantnija turistička destinacija za građane Srbije

Preko turističkih agencija na letovanje će ove godine ići 86 odsto građana Srbije koji budu putovali na odmor, a najviše njih, skoro polovina, će tradicionalno odmor provesti u Grčkoj, izjavio je danas direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije „Juta“ (YUTA)“, Aleksandar Seničić.

On je, na konferenciji za novinare o letnjoj turističkoj sezoni 2015, naglasio da veliki broj turističkih agencija trenutno putovanja za Grčku realizuju preko Makedonije i da nema nikakvih problema, jer saobraćaj kroz tu zemlju normalno funkcioniše.

Kazao je da se oko 19 odsto građana Srbije  koji su učestvovali u anketi koju je sprovela Juta izjasnilo da će letovati u Bugarskoj, posebno građani iz istočne Srbije, dok se za Tursku opredelio oko 10 odsto anketiranih.

„Od ukupno oko 40.000 anketiranih građana Srbije, oko 14 odsto njih je kazalo da će ove godine na letovanje ići u sopstvenom aranžmanu i  to najviše u Grčku, njih oko 52 odsto, zatim u Crnu Goru (17 odsto) i u Hrvatsku (10 odsto)“, naglasio je Seničić.

Prema njegovim rečima, turisti iz Srbije su prošle godine bili zainteresovani i za Španiju, Italiju i Egipat, dok se ove godine nešto manje interesuju za Tunis, jer se svega jedan odsto njih se izjasnilo da će letovati u toj severnoafričkoj zemlji.

„Turistički trend ove sezone u Srbiji je traženje jeftinijih aranžmana, koji se mogu platiti na rate i bezgotovinski“, naveo je Seničić, naglasivši da ove godine nije stigla nijedna primedba i žalba putnika i građana na rad turističkih agencija u pred sezoni kada je uplaćen i rezervisan veliki deo letnjih turističkih aranžmana.

Seničić je naveo i da je ove godine 25 novih turističkih agencija primljeno u Jutu, dok su dve agencije, Tomasturs i Argus turs, isključene iz tog udruženja.

On je upozorio putnike da prilikom planiranja putovanja dobro provere turističke agencijije i ugovore o putovanju koje zaključuju, jer su oni veoma značajni ukoliko dođe do nekog spora, kao i da obavezno kupe polisu zdravstvenog osiguranja čija je prosečna cena oko 10 evra za 10 dana, ali koja značajno može da spreči brojne probleme.

Direktor Jute je kazao i da u anketi o letovanju u 2015. nije bila uključena Srbija, ali da će uskoro biti rađena nova anketa u kojoj će i Srbija kao turistička destinacija za građane biti uključena.

Seničić je ocenio da će najava da će se domaćim turistima koji borave u hotelima u Srbiji vraćati deo poreza na dodatu vrednost (PDV)  povećati turistički promet u Srbiji.

On je kazao da trenutno mali broj domaćih turista letuje u Srbiji i da su cene glavni razlog tome, ali da je loša i saradnja hotelijera i turističkih agencija.

Seničić je naglasio i da je veliki problem male posete domaćih gostiju i nepoznavanje Srbije  kao turističke destinacije za letovanje, jer je navika i asocijacija stanovništva kada se pomene leto, to bude more.

Vlada Srbije bi do kraja ove sedmice trebalo da usvoji mere za jačanje domaćeg turizma koje priprema Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.