U trendu

Grčka obećala Egiptu povezivanje sa energetskim tržištem EU

ATINA – Grčka je obećala danas da će povezati Egipat sa energetskim tržištem Evropske unije uz pomoć podmorskog kabla koji će prenositi električnu energiju ispod Sredozemnog mora.

„(Egipatska) veza sa Evropom biće Grčka“, izjavio je grčki premijer Kirijakos Micotakis nakon razgovora u Atini sa egipatskim predsednikom Abdelom-Fatahom el-Sisijem, a prenosi agencija AP.

„Tražimo diverzifikaciju izvora energije, a Egipat takođe može postati snabdevač električnom energijom koju će uglavnom proizvoditi sunce“, izjavio je Micotakis.

Poslednja najava dolazi u uslovima globalne energetske krize koja je povećala cenu prirodnog gasa, nafte i drugih goriva, i zadala glavobolje građanima i preduzećima.

Micotakis je rekao i da će ovaj projekat biti „most između Egipta i Evrope, omogućavajući Kairu da preuzme ključnu ulogu u energetskoj bezbednosti u vreme velikih turbulencija na tržištu energije“.

Egipat je prošle nedelje potpisao odvojene sporazume sa Grčkom i Kiprom o uspostavljanju podmorskih interkonektora, iako detalji o predloženim poduhvatima još uvek nisu razrađeni.

Sastanku u Atini pridružio se i predsednik Kipra Nikos Anastasijades, čime je obeležena deveta runda razgovora između lidera te tri zemlje.

Grcka nastoji da proširi energetsku saradnju sa Egiptom i Izraelom, jer je sa susednom Turskom u sporu oko granica.

Micotakis je ponovo danas optužio Tursku da nastavlja neprijateljsku politiku prema Atini, dodajući da težnje Turske očigledno predstavljaju pretnju miru u širem regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.