najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Grčka postigla dogovor s kreditorima, dobija 12 mlrd evra

Grčka je postigla dogovor s međunarodnim kreditorima o deblokiranju oko 12 milijardi evra preko potrebnih kredita, izjavio je danas ministar finansija te zemlje Euklid Cakalotos nakon maratonskih pregovora.

“Postigli smo dogovor o svemu, uključujući 48 dodatnih mera”, koje bi trebalo da omoguće da nam se u petak uplati 12 milijardi evra (12,8 milijardi dolara), rekao je Cakalotos novinarima, prenosi agencija AFP.

Atina je u julu sa međunarodnim kreditorima dogovorila novi program pomoći u vrednosti do 86 milijardi evra, ali je isplata prve tranše bila blokirana zbog neuspeha dve strane da se dogovore oko niza tema, uključujući zaplenu nepokretnosti u slučajevima kada dužnik ne vrati dug čija je otplata garantovana hipotekom.

“Dogovorili smo se na svim ključnim poljima, u vezi sa svim što je bilo potrebno”, rekao je Cakalotos novinarima u Atini nakon sastanka, dodajući da je sada otvoren put da grčki parlament ratifikuje niz reformi i zakona, a da će radna grupa evrogrupe u petak odobriti sporazum, čime će biti omogućena isplata dve milijarde evra pomoći, i oko deset milijardi evra za dokapitalizaciju četiri grčke sistemske banke.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike