U trendu

Grčka traži od poverilaca rasterećenje duga

Grčka je danas pozvala svoje poverioce – EU i MMF, da donesu mere za njeno „rasterećenje od duga“ jer je Atina „ispunila svoje obaveze“ prema njima, donoseći nove mere štednje.

Uoči sastanka ministara finansija evrozone u Briselu Grčka se nada da će joj odobriti isplatu naredne tranše kreditne pomoći, i da će se, pre svega, jasno obavezati o donošenju mera koje bi joj olakšale otplatu ogromnog javnog duga od 179 odsto njenog bruto-domaćeg proizvoda.

„Naša zemlja je, donošenjem novih mera u Skupštini, u potpunosti ispunila svoje obaveze, i na vreme“, rekao je grčki ministar finansija Euklid Cakalotos u izjavi koju citira državna agencija ANA.

„Nema opravdanja za odugovlačenje pitanja olakšavanja duga“, dodao je on.

Skupština Grčke je u četvrtak prihvatila nove mere štednje u iznosu od 4,9 milijardi evra, koje su zahtevali poverioci Grčkoj da bi odobrili isplatu tranše međunarodne kreditne pomoći od sedam milijardi evra, te će Grčka 20. jula Evropskoj centralnoj banci (ECB) vratiti četiri milijarde evra, a dve milijarde privatnim investitorima – svojim poveriocima.

„Odluke su sada u rukama institucija da bi nam se omogućio pristup ‘kvantitativnom olakšavanju’ (kroz otkup duga od ECB) i za naš povratak na tržište obveznica“, rekao je mibnistar Cakalotos.

Pozivi premijera Aleksisa Ciprasa za rasterćenje duga su naišli na tvrd otpor Nemačke koja se priprema za opšte izbore u septembru. Suprotno tome, MMF se zalaže za to olakšanje.

Upućeni izvori kažu da se MMF i zemlje evrozone približavaju kompromisu koji bi omogućio da se postigne sveobuhvatan sporazum koji bi dopustio da se Grčka vrati na tržište obveznica 2018. godine.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike