U trendu

Grčka vlada ocenjuje povratak na tržište kapitala potpuno uspešnim

Prodaja grčkih obveznica posle trogodišnje pauze „krunisana je apsolutnim uspehom“, saopštila je danas vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

Grčka je danas izdala petogodišnje obveznice, prvi put posle tri godine odsustva sa tržišta obveznica, što je dokaz većeg poverenja u dugovima opterećenu zemlju.

Danas su prodate petogodišnje obveznice u vrednosti od tri milijarde evra po kamati od 4,625 odsto, što je niže nego pri prethodnoj emisiji obveznica 2014.godine, navela je grčka vlada podsetivši da je tada kamata bila 4,95. Što je niža kamata to znači da investitori imaju veće poverenje.

Vlada je navela da se ovim povratkom na tržišta potvrdjuje pozitivno kretanje grčke privrede.

Grčki ministar finansija Euklid Cakalotos je rekao da je „zadovoljavajuća“ emisija obveznica od tri milijarde evra posle tri godine odsustvovanja sa tržišta i da to predstavlja „prvu etapu za izlazak iz krize“ i dokaz o „poverenju“ u grčku privredu.

On je rekao da će druga i treća emisija obveznca biti do kraja programa pomoći u avgustu 2018. da bi se steklo povrenje i izašlo iz krize.

Atina je iskoristila pozitivne izglede za svoju privredu i odlučila da se vrati na tržište posle tri godine da proveri poverenje investitora.

Zemlja sada koristi medjunarodne zajmove po povoljnim kamatnim stopama i nije joj odmah potreban svež novac, ali je običaj da se testira tržište pre nego što bude zaista potrebno da mu se pribegne, navodi agencija Frans pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.