U trendu

Grčke banke dobile još pomoći od ECB-a

Evropska centralna banka (ECB) povećala je danas, treći dan za redom, hitnu kreditnu pomoć grčkim bankama, izjavio je grčki bankarski zvaničnik.

Kredit preko mehanizma za hitno finansiranje likvidnosti (ELA) treba da pomogne grčkim bankama koje su součene s povlačenjem novca pošto su stanovnici Grčke zabrinuti za svoja sredstva.

Ako bude neophodno odbor ECB-a će se ponovo sastati u narednih 24 časa da razmotri dalje povećanje, rekao je bankarski zvaničnik koji je tražio da ne bude imenovan pošto odluka još nije objavljena.

Grčki premijer Aleksis Cipras stigao je danas u Brisel gde će razgovarati s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ECB-a i Evropske komisije, a kasnije danas će ministri finansija evrozone raspravljati  o grčkom predlogu.

Dok su evropski lideri u ponedeljak pozdravili grčki predlog za sporazum s kreditorima kojim bi Atina dobila neophodnu pomoć za izbegavanje bankrota, MMF je uzdržanji, navodeći da se predlozi previše oslanjaju na povećanje poreza što može ugroziti poslovanje, umesto na smanjenje troškova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.