U trendu

Grčke banke u Srbiji likvidne i solventne

Četiri banke u Srbiji, koje su većinskom grčkom vlasništvu, likvidne su i solventne i nastaviće redovno da posluju sa svojim klijentima, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Kako je istakla NBS, ne postoje nikakva ograničenja u raspolaganju sopstvenim sredstvima za deponente i štediša banaka u većinskom grčkom vlasništvu u Srbiji.

„Banke u Srbiji u većinskom grčkom vlasništvu likvidne i solventne što im omogućava da nesmetano i bez eksterne pomoći uredno posluju i obezbede neophodan finansijski servis svojim klijentima“, navodi se u saopštenju srpske centralne banke povodom vesti o privremenom zatvaranju banaka u Grčkoj zbog, za sada, neuspešnih pregovora grčke vlade sa međunarodnim kreditorima.

Banke u grčkom vlasništvu  –  Vojvođanska banka, Pireus, Eurobanka i Alfa banka, na srpskom tržištu imaju udeo 14 odsto sa imovinom od četiri milijarde dolara.

Te banke su, navodi se, strogo regulisane, najčešće rigoroznije nego na matičnim tržištima, što je omogućilo da se stvore rezerve likvidnosti i adekvatne kapitalne rezerve, koje se mogu koristiti u ovakvim situacijama u kojima i loše vesti mogu da izazovu nepotrebne negativne posledice i psihološke potrese. NBS je saopštila i da od danas primenjuje pojačane mere kontrole banaka u grčkom vlasništu u Srbiji.

„Mere koje NBS od danas primenjuje u odnosu na banke u većinskom grčkom vlasništvu, polazeći od mogućeg razvoja situacije vezane za grčku krizu, odnose se pre svega na pojačano praćenje i ograničenje transakcija ovdašnjih banaka sa matičnim bankarskim grupacijama i imaju za cilj preventivno delovanje radi sprečavanja prelivanja bilo kakvih negativnih efekata na bankarski sektor Srbije“, ističe se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.