U trendu

Grčki put ka rastu biće dug i težak

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas da će put Grčke ka ponovnom rastu biti „dug“ i „težak“, u izjavi posle postignutog sporazuma između Grčke i njenih evropskih partnera o trećem planu pomoći u zamenu za reforme.

Sporazum je postignut u Briselu posle 17 sati pregovora noćas između Grčke i njenih partnera u evrozoni.

Merkelova je u izjavi posle samita šefova vlada ili država evrozone rekla da sporazum uključuje veliku paletu reformi, preko kojih, kako je rekla, „Grčka ima šansu da se vrati na put rasta“.

Ona je dodala da će „put biti dug, i, ako je suditi po noćašnjim pregovorima, težak“.

Nemačka kancelarka je rekla da je evrozona spremna da Grčkoj da neko olakšanje za dug, ali je isključila direktno smanjenje duga te zemlje.

Ona je rekla da je „evrozona spremna, ako bude neophodno, da donese dodatne mere“ da olakša teret grčkog duga. Navela je da bi evrozona mogla Grčkoj da da duži grejs period, ali da direktno smanjenje duga nije opcija.

MMF će biti uključen u današnji sporazum uprkos protivljenju grčkog premijera Aleksisa Ciprasa. Kada sadašnji program s MMF-om bude istekao početkom 2016, Grčka će tražiti dodatnu pomoć.

Šefica MMF-a Kristin Lagard je rekla u Briselu posle postignutog dogovora: „Bila je teška noć, ali mislim da je to dobar korak da se ponovo izgradi poverenje, i biće još mnogo koraka, sigurna sam, koji će biti sprovođenje onoga što je sada dogovoreno“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.