najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Grčkoj odobren novi zajam

Ministri finansija zemalja evrozone odobrili su rano jutros Grčkoj novu tranšu kredita od 10,3 milijardi evra i najavili mogućnost olakšavanja vraćanja ogromnog duga.

Dogovor, koji se smatra velikim korakom napred, postignut je posle 11 sati razgovora ministara 19 članica evrozone u Briselu.

„Sada imamo globalni dogovor koji otvara put ka značajnoj isplati koja je veoma potrebna Grčkoj i važnim merama za olakšanje duga“, koje će biti postepeno primenjivane u fazama, izjavio je evropski komesar Pjer Moskovisi.

Dogovor, prema njegovim rečima, otvara put povratku poverenja koji je „od suštinske važnosti za trajni ekonomski oporavak u Grčkoj“.

Prva isplata od 7,5 milijardi evra mogla bi da bude do sredine sledećeg meseca, a Grčka bi ostatak novca mogla da očekuje posle leta, navodi AP.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je u poruci na tviteru rekao da sporazum predstavlja „snažnu poruku stabilnosti za Grčku, Evropu i globalnu ekonomiju“.

Grčki parlament je u nedelju izglasao zakon o nizu mera koje zahtevaju medjunarodni kreditori, uključujući mehanizam automatske korekcije u slučaju budžetskog deficita, dodatne mere za ubrzavanje privatizacije, kao i povećanje indirektnih poreza.

Sledeći korak za kreditore biće rešenje za olakšavanje duga Grčke, koji uglavnom čine raniji zajmovi od država evrozone.

Predvidja se da će dug Grčke ove godine dostići više od 333 milijardi evra, što je oko 180 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Predsednik Evrogrupe Jerun Dajselblum izjavio je da neće biti direktnog otpisivanja duga, ali da bi Grčka mogla da vraća dug na godišnjem nivou.

Predstavnik Medjunarodnog monetarnog fonda pozdravio je dogovor, ali je rekao da će ta institucija tek odlučiti o svom učešću. Dajselblum je ranije isključio mogućnost nastavka sprovodjenja plana pomoći Grčkoj bez saglasnosti MMF-a.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike