U trendu

Grdžaliju: Barijere u ekonomskim odnosima Kosova i Srbije da odu u prošlost

Predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju ocenio je danas u Prištini da barijere u ekonomskim odnosima Kosova i Srbije treba da odu u prošlost i da se stvori povoljan ambijent za biznis.

„Govori se o barijerama i normalizaciji ekonomskih odnosa Kosova i Srbije. Kao privredne komore, podigli smo glas da te barijere odu u prošlost. Treba stvoriti povoljan ambijent za biznis, iako je politička agenda opterećena, ne samo na Kosovu, već i u regionu. Ostaje nam da puno uradimo, ojačamo dijalog i saradnju, jer samo tako možemo rešiti sve te probleme“, rekao je on.

Na konferenciji „Prevladavanje barijera za poslovanje i normalizacija“ na kojoj je predstavljena analiza ekonomskog i zakonodavnog okvira za poslovanje Srbije i Kosova, Grdžaliju je kazao da će dve privredne komore pokušati da iskoriste sve mehanizme da ekonomska saradnja bude ključ povezivanja i da se kroz skidanje barijera gradi budućnost svih koji žive ovde.

„Barijera ima sa obe strane, ali nijedna od njih nije nerešiva. Treba malo više političke volje, ja mislim da je vreme da politika podržava ekonomske procese, jer to je budućnost i to je nama svima potrebno“, rekao je Grdžaliju.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da nema magičnog štapa kojim bi se barijere u ekonomskoj saradnji Kosova i Srbije rešile.

On je dodao da je pre dve i po godine na forumu u Beogradu postavljen temelj saradnje predstavnika carinskih i veterinarskih službi i poslovne zajednice, ističući da su od tada usaglašeni fitosanitarni sertifikati, pre svega obrasci, prihvaćeni rezultati ispitivanja akreditovane laboratorije, usvojeni modaliteti saradnje u domenu razmene informacija.

Čadež je kazao da se trenutno uskladjuju 52 obrasca, da je unapredjena komunikacija carinskih službi, da se rešavaju konkretni problemi privrednika u vezi sa slobodnim prometom robe.

Predstavnik Foruma za multietničke odnose Dušan Janjić koji je učestvovao u izradi studije, kazao je da je proces normalizacije „more bez obala i svetionika“ i da ostaje na akterima da definišu kuda idu.

„Borimo se da političari shvate da ne treba institucije da saradjuju, nego da postoji institucija saradnje“, rekao je Janjić i ukazao na privatizaciju i svojinu kao temelj makroekonomske stabilnosti.

Medju preporukama studije izmedju ostalog navodi se da je potrebno razmotriti i analizirati zakonsku regulativu Kosova koja reguliše osnivanje i poslovanje preduzeća, poreske i druge namete od značaja za srpsku zajednicu na Kosovu, kao i propise Srbije koji regulišu status i poslovanje preduzeća, ali i identifikovati dobre i loše prakse i barijere za poslovanje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.