U trendu

Grinpis: Lednici u zapadnoj Kini se ubrzano tope

ŠANGAJ – Topljenje lednika u oblastima u zapadnoj Kini sve se više ubrzava, zbog čega je proteklih meseci evakuisano na hiljade ljudi, saopštio je danas Grinpis, ukazujući na ranjivost zemalja na klimatske promene i pozivajući svet da se „probudi“.

Satelitske analize pokazale su da se stepen „povlačenja“ lednika u dalekim zapadnim regionima Kine više nego udvostručio, navode iz Grinpisa, a prenosi Rojters.

Godišnja stopa otapanja leda na Tianšan Glečeru br. 1 u Sinđiangu povećala se sa prosečnih 5.000 kvadratnih metara u periodu između 1962. i 1986. godine, na 10.600 kvadratnih metara između 1986. i ove godine.

„Ovo je poziv za budenje Kini i svetu“, izjavio je Liu DŽunjan, aktivista Grinpisove kamapnje za klimu i energiju.

„Lednici u Kini, koji obezbeđuju vodu za 1,8 milijardi ljudi, brzo se tope. Samo u poslednjih nekoliko meseci na hiljade ljudi je evakuisano iz svojih kuća zbog pretnji od poplava“, dodao je on.

Grinpis je registrovao i dve velike nesreće izazvane topljenjem ledenika ove godine, među kojima je izlivanje 25 miliona kubnih metara poplavnih voda u slivu reke Jarkant, što je stanovnike u toj oblasti nateralo u avgustu na evakuaciju.

Istraživači iz kineske Akademije nauka saopštili su u septembru da su se lednici na visoravni Ćingai-Tibet smanjili za 15 procenata kao posledica rasta temperature u poslednjih 50 godina.

Temperature u tom regionu, kako kažu, rastu brže od globalnog proseka.

Kina se obavezala na smanjenje emisija ugljenika, koje će u toj zemlji dostići vrhunac „oko 2030. godine“, a u okviru svog pristupanja Pariskom sporazumu iz 2015. godine koji ima za cilj da zadrži rast prosečne globalne temperature na „znatno ispod“ dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo.

Međuvladin komitet za klimatske promene (IPČ) upozorio je u jednom izveštaju u oktobru da će zone sa visokom nadmorskom visinom, poput tibetanske visoravni, biti posebno ugrožene ako se globalni rast temperature ne ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa.

U drugoj jednoj studiji, objavljenoj takođe u oktobru, navodi se da Kini prete duge i jake suše, kao i razorne poplave ako se globalni rast temperature ne ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa, dodaje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar