U trendu

Grubišić: Izdavanje municipalne obveznice Grada dobra ideja

BEOGRAD – Grad Beograd priprema izdavanje municipalnih obveznica čime bi mogla da se prikupe značajna sredstva za finansiranje infrastrukturnih projekata na lokalu, kako se to inače radi u evropskim zemljama i Sjedinjenim Američkim Državama decenijama unazad.

Lokalne vlasti u SAD su prve municipalne obveznice izdale još 1812. godine, a danas se, između ostalog, koriste za finansiranje projekata za zaštitu životne sredine ili obnovljivih izvora energije, izgradnju kapaciteta vodosnabdevanja, puteva ili mreže lokalnih puteva, škola, elektrifikacija…

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da se grad priprema za izdavanje municipalnih obveznica, kao i da je već urađen popis gradske imovine, čija je vrednost sedam milijardi evra.
Profesor Bankarske akademije u Beogradu Zoran Grubišić, smatra da je ova ideja gradskih čelnika dobra jer je kreditni rejting Beograda dosta visok pa je ovaj način zaduživanja povoljniji nego da se to čini kod međunarodnih finansijskih institucija.

„Šta će u konkretnom slučaju biti, to treba tržište da pokaže jer svako može da emituje hartije od vrednosti. Suština je da se po odgovarajućoj kamatnoj stopi prikupi novac od investitora, da neko bude spreman da investira, uloži svoj novac, preuzme određeni rizik i kupi te obveznice“, kaže Grubišić.

Poslednjih godina u celom svetu postoji tendencija da vlade zemalja daju veću slobodu lokalnim vlastima u trošenju novca i prikupljanju dodatnog kapitala.

Većina najrazvijenijih opština SAD i Zapadne Evrope ali i neke opštine u regionu, u Hrvatskoj i Sloveniji, svoje infrastrukturne probleme rešavaju upravo emitovanjem ovih obveznica.

U Srbiji su, između ostalih, ovaj način prikupljanja novca već koristili Novi Sad i Šabac.

Investitorima je interesantno da ih kupuju jer su oslobođene od plaćanja poreza.

„To je jako primamljivo iz ugla investitora, zato što se ne plaća porez za finansijske prihode kao na državne obveznice. Iz tog ugla, čini mi se da je ovo dobra ideja“, kaže Grubišić uz ogradu da treba sačekati da se vidi koliki bi bio obim emisije gradskih obveznica i da li će one biti obezbeđene ili neobezbeđene obveznice.

Ukoliko je reč o neobezbeđenim obveznicama, to znači da potencijalni investitor veruje onome ko prodaje obveznice, a na osnovu njegovog kreditnog rejtinga i stabilnog budžeta.

A ukoliko su obezbeđene, u tu svrhu kao instrument obezbeđenja mogu da služe nepokretnosti, a procenjena vrednost gradske imovine je prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda oko sedam milijardi evra.

Grubišić objašnjava da je procedura takva da mora da se angažuje investiciona banka koja bi uradila Prospekt za Grad i ušla u emisiju, odnosno poslala javni poziv.

Stručnjaci kažu da bi kamatna stopa na ove obveznice trebalo da bude viša od one po kojoj se država zadužuje jer je reč o hartijama od vrednosti koje izdaje jedna lokalna uprava te je i rizik veći.

Procenjuje se da bi kamatna stopa mogla da bude oko sedam, osam procenata za grad Beograd, međutim, još nije poznato da li će biti reč o dinarskim ili evro obveznicama.

U slučaju emisije ovih obveznica, po uzoru na susedne zemlje, municipalne obveznice Grada bi mogle da se nađu na A ili B listingu Beogradske berze gde bi se njima moglo sekundarno trgovati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar