U trendu

Grubišić: Pad turske lire neće uticati na turske investicije

Pad turske lire neće imati uticaj na turske investicije koje su planirane u Srbiji, ocenio je danas profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić.

On je agenciji Beta rekao da pad lire neće imati direktan uticaj na privredu i investicije, i da će taj priliv kapitala biti nastavljen u ovoj godini, jer turska centralna banka i dalje drži niske kamate stope i zaduživanje je povoljno.

Ocenio je da pad turske lire može imati posredan uticaj na Srbiju preko evrozone, na koju se oseća pritisak turske krize preko turskog javnog duga i zaduženosti.

„Evropske banke, kao što su francuske, nemačke, italijanske, najviše su kupovale turske državne obveznice i ulagale u tursku privredu. Tako da može da utiče posredno preko toga, nekog malog slabljenja evra, ali prema trećim valutama“, rekao je Grubišić.

Kako je objasnio, to nije nikakav direktan efekat na privedu, već može, na primer, da posredno da utiče na gradjane koji su se zadužili u francima, ukoliko franak poraste prema evru.

Posredan efekat mogao bi, kako je ocenio da se vidi preko javnog duga u Srbiji, jer je trećina tog duga u dolarima, a za očekivati je da dolar ojača prema evru.

Turska je prošle nedelje zapala u finansijsku krizu pošto je vrednost lire potonula usled zabrinutosti zbog vladinih ekonomskih politika i tenzija u odnosima sa SA. Pošto je potonula prethodne nedelje, vrednost lire danas je pala za dodatnih sedam odsto, pošto mere centralne banke nisu uspele da obnove poverenje investitora, navodi AP.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike