U trendu

Gurijev: Srbija postaje atraktivna zemlja za investicije

BEOGRAD – Srbija postaje atraktivna zemlja za investicije, a nove investicije uvećavaju produktivnost zemlje i mogućnost za izvoz, kaže glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sergej Gurijev, koji prvi put boravi u našoj zemlji.

Gurijev, koji je u Srbiju došao kako bi predstavio novi izveštaj o tranziciji, rekao je u intervjuu za „Politiku“ da će penzije i plate biti veće kako srpska ekonomija bude poboljšavala svoju konkuretnost, izvoz i investicije, i kako produkivnost srpskih firmi bude rasla.

On je dodao da niske plate i penzije u Srbiji, ali i ostalim zemljama zapadnog Balkana, pokazuju koliko srpske kompanije, ili vlada, trenutno mogu da priušte da plate, u skladu sa sadašnjim ekonomskim performansom Srbije i njenom fiskalnom situacijom.

„Produktivnost radnika u Srbiji još uvek je samo 40 odsto od prosečne vrednosti u četiri zemlje centralne Evrope (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka) i čak manja od 20 odsto od proseka u EU. Onda nije ni čudo da su plate niže“, ocenjuje Gurijev.

Pored toga, kako dodaje, budući da su penzije finansirane kroz poreze na plate, koje plaćaju ti radnici i privrednici, onda ni one ne mogu biti visoke kao u centralnoj ili zapadnoj Evropi.

Gurijev je, takođe, ukazao na strukturne probleme koji su srednjoročno rizični za budžet iako je, kako je konstatovao, Srbija sprovela fiskalnu konsolidaciju.

„Državna preduzeća imaju višak zaposlenih, nedovoljno investiraju i nedovoljno su uspešna. Slab kvalitet infrastrukture i usluga državne administracije negativno utiče na konkuretnost privatnih firmi“, navodi Gurijev.

On smatra i da su pravosudni postupci vrlo spori, a ishodi često nejasni.

„Veštine, kao i motivacija državnih službenika da poprave usluge i poslovanje javnog sektora su slabi, a procesi su često veoma birokratski, komplikovani i netransparentni, čime se podižu troškovi poslovanja za privatne firme. Sve ovo zajedno ometa investicije koje bi poslužile kao katalizator za dalji rast“, upozorava glavni ekonomista EBRD.

Govoreći o emigraciji mladih sa zapadnog Balkana, ali i iz drugih evropskih zemalja u tranziciji, Gurijev kaže da su bolje poslovne mogućnosti i veće plate značajan „protivotrov“ za sprečavanje emigracije.

„Da bi do toga došlo, Srbija treba da bude atraktivna za investitore za modernim tehnologijama, koji mogu da kreiraju produktivnije poslove“, poručio je on.

Podsetio je i da je nova petogodišnja strategija EBRD za Srbiju usvojena u februaru prošle godine, ističući da je već u fazi implementacije.

„Tražimo i investiramo u projekte koji pre svega povećavaju konkuretnost privatnih kompanija kroz uvođenje novih tehnologija, i koji doprinose razvoju inovacija i stvaranju poslova i mogućnosti za obuku mladih ljudi“, naveo je Gurijev.

Kako je najavio, veliki deo finansiranja malih i srednjih preduzeća nastaviće se kroz lokalne komercijalne banke, gde su na raspolaganju i savetodavni programi za pospešivanje poslovanja i konkuretnosti.

Međutim, ističe Gurijev, glavni uslov za povećanje konkuretnosti privrede je da se ubrza proces reformi za poboljšanje poslovnog okrženja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar