U trendu

Hajka na Kostića u Sloveniji zbog kupovine banke

U finišu bitke za prevlast nad slovenačkom Gorenjskom bankom u kojoj učestvuju AIK Banka, kompanija Kolektor, Telekom Slovenije i američki investicioni fond Apolo, slovenački mediji bruje o navodnim malverzacijama srpskog biznismena Miodraga Kostića.

U tome se posebno izdvaja jedan od vodećih portala u Sloveniji, Siol, piše „Blic“.

„Slučajno ili ne, ovaj portal je u vlasništvu Telekoma Slovenije, glavnog konkurenta srpskom biznismenu u trci za Gorenjsku banku.

Još od prošle godine traje hajka na Kostića i poslovanje njegove MK grupe u Sloveniji, navodi izvor Blica iz Slovenije upoznat sa dešavanjima sa prodajom Gorenjske banke.

Blic podseća da je Kostić, odnosno njegova AIK banka, ušla u vlasničku strukturu Gorenjske banke u januaru prošle godine dokapitalizacijom vrednom 12,3 miliona evra. Na taj način je AIK banka postala drugi najveći akcionar u slovenačkoj banci sa udelom od skoro 14 odsto akcija, a kasnije je jačala svoju poziciju i stigla do 19,3 odsto udela.

Najveći akcionar je i dalje slovenačko preduzeće Sava osiguranje (37,7 odsto).

Međutim, njemu je centralna banka Slovenije još 2015. oduzela glasačka prava i naložila prodaju udela. Kada su to odbili, ostali su bez upravljačkih prava. Krajem januara ove godine, Sava osiguranje je saopštilo da su postigli dogovor sa još nekoliko vlasnika Gorenske banke da konačno prodaju svoje akcije (55 odsto udela). Malo nakon toga, krajem februara, Evropska centralna banka je donela odluku kojom je AIK Banci odobrila dalju kupovinu akcija Gorenjske banke. To znači da srpska banka može steći do 100 odsto kapitala i glasačkih prava u njoj.

Najnovija dešavanja oko prodaje Gorenjske banke, odnosno navodno pomeranje roka za slanje obavezujućih ponuda za kupovinu udela od 55 odsto, koji je juče istekao, izazvala su nove medijske napade na Kostića, piše Blic.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar