U trendu

Hajneken, prva pivara koja se obavezuje da ostvari nultu emisiju ugljen-dioksida do 2040. godine

Kompanija Hajneken, koja se bavi proizvodnjom piva saopštila je danas da se obavezala da ostvari nultu emisiju ugljen-dioksida u proizvodnji do 2030. godine, a u celokupnom lancu vrednosti do 2040. godine.

„Kompanija Hajneken, saradjući sa dobavljačima ima za cilj da do 2030. godine, smanji emisiju štetnih gasova za 30 odsto u čitavom lancu vrednosti, a u odnosu na dostignute rezultate u 2018. godini, kao i da do 2040. godine postane prva globalna pivara koja se obavezuje da ostvari nultu emisiju ugljen-dioksida u celokupnom lancu vrednosti“, navodi se u saopštenju.

Hajneken se obavezuje i da ubrza delovanje sa ciljem rešavanja problema klimatskih i promena i smanjenja temperature od 1,5 Celzijusovih stepeni koji propisuje Pariski sporazum. 

Dodaje se da su to prvi u nizu mnogih ambicioznih koraka u okviru ažurirane strategije održivog poslovanja kompanije, pod nazivom „Stvaramo bolji svet“, a koja predstavlja bitan deo celokupne nove poslovne „Evergreen“ strategije uravnoteženog rasta kompanije.

„Nastavićemo da smanjujemo emisiju štetnih gasova kroz energetsku efikasnost i ubrzaćemo prelazak na obnovljive izvore energije“, naveo je predsednik Izvršnog odbora i generalni direktor kompanije Dolf Van Den Brink.

On je rekao da veliki deo ukupnog ugljeničnog otiska izvan proizvodnje nastaje u okviru procesa poljoprivrede, pakovanja, distribucije i hladjenja. 

To, prema njegovim rečima znači da će kompanija saradjivati sa njenim dobavljačima i partnerima, kako bi postigla cilj o nultoj emisiji u celom lancu. 

„Svesni smo da Hajneken može da napreduje samo ako i naša planeta i zajednice u kojima poslujemo napreduju zajedno“, rekao je Dolf Van Den Brink. 

Hajneken nastoji da na svim svojim proizvodnim lokacijama ostvari nultu emisiju ugljen-dioksida, tako što će maksimizovati energetsku efikasnosti i obnovljive izvore energije do 2030. godine.

Nadovezujući se na uspešne rezultate tokom poslednje decenije strategije održivosti „Stvaramo bolji svet“ započete 2008. godine, Hajneken je smanjio emisiju ugljen-dioksida po hektolitru u svojim pivarama za 51 odsto. 

Od kada se obavezala na prelazak na obnovljive izvore energije u 2018. godini, kompanija je realizovala preko 130 projekata koji se tiču obnovljivih izvora energije, uključujući postavljanje pet u okviru 10 najvećih pivara na solarni pogon.

Ta kompanija se kroz partnerstvo pridružila i izgradnji farme vetroelektrana u Finskoj koja će ubrizgavati obnovljivu električnu energiju u evropsku mrežu za snabdevanje 13 njenih operativnih kompanija, a u Indoneziji, kompanija koristi održivu biomasu napravljenu od poljoprivrednog otpada za grejanje dve pivare. 

U Nigeriji je Hajneken nedavno pustio u rad solarne panele u svojoj pivari Ibadan, a u Vijetnamu kompanija dobavlja pirinčane ljuske od lokalnih farmera za zagrevanje kotlova za proizvodnju piva.

Hajneken podržava 500 projekata za smanjenje emisije ugljen-dioksida u poljoprivredi u osam zemalja, kao i prelazak na rad pivara sa nultom emisijom u Španiji i Austriji, a u Meksiku kompanija koristi pametne frižidere koji koriste softver za automatsko podešavanje sistema hladjenja kako bi se smanjila potrošnja energije. 

U Holandiji je Hajneken, kako se navodi, pionir u implementaciji čistijih metoda dopremanja svog piva, a u Velikoj Britaniji je lansirao inovativni kartonski multi-paket piva pod nazivom Green Grip, smanjujući emisiju CO2 i ostvarujući uštedu 500 tona plastike svake godine.

Kako bi ispunio sve svoje obaveze, Hajneken se pridružio partnerskim savezima da bi podstakao kolektivnu saradnju, čemu u prilog svedoči i članstvo u Poslovnoj ambiciji Pariskog sporazuma. 

Hajneken je najrasprostranjeniji proizvodjač piva na svetu i ima vodeću ulogu u razvoju i marketingu premium pivskih brendova i cidera, a pod njegovim brendom je više od 300 medjunarodnih, regionalnih, lokalnih i posebnih vrsta piva i cidera.

U Srbiji Hajneken posluje u dve pivare, Zaječaru i Novom Sadu, a portfolio brendova čine: Heineken, Heineken 0.0, Amstel Premium Pilsener, Kapuziner Weissbier, Krušovice Svetle, Sol, Zaječarsko, Zaječarsko Crno, Zaječarsko Extra, Laško Zlatorog i druga. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar