U trendu

Halačova: Od samita u Tirani zemlje ZB mogu očekivati konkretne koristi

BEOGRAD – Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačova danas je na 22. Beogradskom ekonomskom forumu rekla da se od Samita EU i Zapadnog Balkana u Tirani očekuju konkretne koristi za građane i ponovila stav EU da se od zemalja kandidata, pa i od Srbije, očekuje usklađivanje sa spoljnom politikom Brisela u odnosu na Rusiju.

„Želim da istaknem značaj strateškog partnerstva EU i Zapadnog Balkana dok Rusija nastavlja svoj rat, jer to nije samo rat protv Ukrajine, već protiv naše privrede i zajedničke budućnosti“, rekla je Halačova tokom panela „Otključavanja procesa priključenja Zapadnog Balkana EU: Šta možemo očekivati od samita u Tirani?“

Ona je navela da EU produbljuje veze sa Zapadnim Balkanom fokusirajući se na energetiku, digitalizaciju, saobraćaj, zaštitu građanskih prava i dodala da je to ideja samita lidera EU i regiona u Tirani.

„Ideja je da ta diskusija dovede do konkretnih koristi za građne regiona. Očekujemo Deklaraciju u kojoj će pisati da će partneri raditi usklađeno i da primene plan investicija i digitalizacije. Nadam se da će sutra biti potpisan sporazum o romingu, kao bi region uključili u zajednički roming prostor EU“, najavila je Halačova.

Dodala je kako očekuje da bi krajem ove i početkom iduće godine trebalo da bude sproveden plan pomoći EU ranjivim grupama u zemljama regiona i malim i srednjim preduzećima, a da će druga polovina 2023. biti posvećena divezrifikaciji energenata i ulaganjima u nove izvore energije.

„Verujemo da zajednička vizija budunoćnosti uključuje zajedničke odgovornosti i vrednosti i podstičemo ZB da napreduje u usklađivanju sa spoljnom politikomm EU“, poručila je Halačova.

Naglasila je da je rat u Ukrajini uticao na pregovore o pridruživanju, jer napredak u vladavini prava više nije dovoljan.

„Nadamo se da će zemlje ZB dati podršku spoljnoj politici EU i da će Srbija biti jedna od njih, da bismo primenili zajednički sankcije“, rekla je Halačova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.