U trendu

Hamond i Karni se založili za kooperativne pregovore o Bregzitu

Britanski ministar finansija Filip Hamond (Philip Hammond) i guverner Banke Engleske Mark Karni (Carney) založili su se danas za kooperativne, a ne protivrečne pregovore o istupanju Velike Britanije iz Evropske unije (EU), pozivajući na dogovor koji će biti koristan za obe strane, umesto podizanja barijera koje će naškoditi svima.

Hamond i Karni su u odvojenim govorima ukazali da Velika Britanija mora da iskoristi pregovore da ublaži prepreke u trgovini uslugama i da zaštiti pogodnosti slobodne trgovine robom.

Usluge, uključujući bankarstvo i osiguranje, čine 80 odsto britanske ekonomije, navela je agencija AP.

Karni je rekao da su tokom 1930-ih godina naučili da protekcionizam ne vodi prosperitetu. 

On je takodje nastojao da ublaži zabrinutost zbog mogućeg povećanja kamatnih stopa usled neizvesnosti zbog Bregzita, rekavši da „još nije vreme za takvo prilagodjavanje“.

Hamond je kazao da je potrebno upravljati imigracijom, ali i da je potrebno zaštititi ekonomski rast.

Britanski ministar finansija je rekao da je oko 90 odsto nedavno anketiranih Britanaca reklo da je slobodna trgovina dobra za ekonomiju, bez obzira na to da li su se na referendumu opredelili za izlazak Velike Britanije iz EU ili ne.

Evropska unija i Velika Britanija sagasili su se u ponedeljak o prioritetima i vremenskom rasporedu pregovora o Bregzitu na prvom sastanku pregovarača u Briselu.

Obe strane su se saglasile da će se prvo fokusirati na uredjeni izlazak Britanije iz EU i postizanje dogovora o gradjanima EU koji žive u Britaniji i Britancima u zemljama Unije, o granici Ujedinjenog Kraljevstva i Irske i finansijskim obavezama koje London mora da plati.

EU je ranije saopštila da neće praviti kompromise kada su u pitanju četiri slobode – slobodno kretanje dobara, kapitala, usluga i radnika.

Zemlje članice EU i Evropski parlament će morati da odobre svaki sporazum, što bi moglo da potraje mesecima.

Zvaničnici EU su kao realan rok za postizanje sporazuma odredili oktobar, ili najkasnije novembar 2018. Ako do tada ne bude postignut sporazum, dve strane će možda morati da naprave neki prelazni dogovor, što bi moglo da produži neke elemente sadašnjeg odnosa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.