U trendu

Han: Privreda stvara radna mesta, a politika uslove za rad privrede

Evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas da privreda stvara nova radna mesta, a da politika treba da stvori pravni okvir i sve druge uslove za normalno i nesmetano funkcionisanje privrede.

On je u Privrednoj komori Srbije (PKS), na skupu „Unapredjenje poslovnog okruženja u Srbiji u procesu pristupanja EU“, kazao da je na politici odgovornost da, uvažavajući savete privrede, učini sve da stvori sigurno i predvidivo poslovno okruženje koje će privući više investicija.

Han je naglasio da se Srbija dobro pripremila za pristupanje Evropskoj uniji, ali da ima još posla i da se treba više oslanjati na mlade generacije.

Po njegovim rečima, reforme koje Vlada Srbije sprovodi kao deo pretpristupnog procesa, unapredile su konkurentnost domaće privrede, ali treba završiti proces privatizacije, restrukturiranje velikih sistema i reformu javne uprave.

Han je naglasio da je neophodno smanjiti visoke kamate, povećati naplatu poreza, uložiti više napora u suzbijanje sive ekonomije, bolje zaštiti vlasnička prava, smanjiti nezaposlenost, posebno mladih.

„Srbija ima talentovane ljude koji, nažalost, odlaze u u inostranstvo, to morate sprečiti. Morate omogućiti njihov povratak i mladim ljudima dati perspektivu“, naglasio je Han, dodavši da je i u drugim delovima Evrope „odliv mozgova“ ogroman.

On je naveo da EU želi da investira u mlade ljude, najavivši da će uskoro biti otvorena kacelarija za razmenu mladih stručnjaka.

Hana je istakao da je prošle godine više od 1.700 studenata i profesora iz Srbije posetilo ili studiralo u zemljama EU, dok je 1.000 došlo u Srbiju iz EU.

Han je kazao da EU ima važnu ulogu u privredi Srbije. Naveo je da su 2015. firme iz EU investirale 1,5 milijradi evra u Srbiji što je dovelo do otvaranja 200.000 novih radnih mesta.

Evropski komesar za proširenje je kazao i da će EU pomoći Srbiji na njenom evropskom putu, naglasivši da EU garantuje veću zaštitu interesa i omogućava pristup jedinstvenom tržištu.

On je naveo i da se u Evropi velika pažnja posvećuje finasiranju istraživanja, ali da je slabost konkretno sprovodjenje njihovih rezultata, jer nedostaje kapital.

Marko Čadež je kazao je da Privredna komora Srbija (PKS) čiji je on predsednik, radi na tome da domaćoj privredi omogući da se unapredi i prilagodi novom poslovnom okruženju koje odlikuju zajednička evropska pravila i otvorenost evropskog tržišta.

On je naglasio da je privreda svesna zadataka koje treba da se ispune da bi se Srbija pripremila za prjem u EU.

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU, Tanja Miščević rekla je da su od velikog interesa za poslovnu zajednicu poglavlja koja slede u pregovorima sa EU: o javnim nabavkama, istraživanju i razvoju, o obrazovanjo, i o industrijskoj politici i preduzetništvu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar