U trendu

Haos u Er Berlinu, piloti masovno na bolovanju

Nemačka aviokompanija Er Berlin (Air Berlin), koja čeka kupca, objavila je danas otkazivanje stotine letova zbog „izuzetno“ velikog broja pilota koji su iznenada otišli na bolovanje.

„Suočeni smo izuzetno velikim brojem bolovanja medju našim pilotima i zbog toga će jedan broj letova danas biti otkazan“, navela je kompanija na svojoj Fejsbuk stranici.

Nemački mediji jutros su javili da je otkazano oko 100 letova, cifra koja raste iz sata u sat i ukazuje na to da predstoji  posebno haotičan dan na nemačkim aerodromima.

Otkazivanja se uglavnom odnose na aerodrome u zemlji, Berlin, Dizeldorf, ali takodje i na putovanja za Majorku, Stokholm i Cirih.

Oko 9.000 putnika pogodjeno je tim otkazivanjima tokom prepodneva, a kompanija ih je preko Fejsbuka pozvala da ostanu kod kuće i čekaju dalja uputstva.

List Bild piše o „revoltu pilota“ koji su izabrali bolovanja radje nego štrajk, kada im se automatski oduzima od plate.

„Stalno se govori o ekonomskoj budućnosti Er Berlina, a ne o njegovih 8.000 zaposlenih. Strah i bes rastu medju zaposlenim u Er Berlinu, budućnost celih porodica je ugrožena“, napisala je u saopštenju Kristin Bele, generalna sekretarka sindikata Verdi. Ona je rekla da nije iznenadjena ovim masovnim bolovanjima i da ne bi isključila mogućnost da i drugi zaposleni jave da su na bolovanju.

Predsednik nemačkog sindikata pilota VC, Ilja Šulc juče je u dnevniku Rajniše Post, preneo strah pilota dugolinijskih letelica Er Berlina, koji su najbolje plaćeni, da će biti prvi na spisku za otpuštanje da bi se popravili računi aviokompanije i ohrabrili budući kupci.

U junu je Er Berlin napustio njegov najveći akcionar, kompanija Etihad, i on je proglasio stečaj 15. avgusta. Kompanija nastavlja da leti zahvaljujući hitnim zajmom nemačke vlade od 150 miliona evra. Grupa je dala potencijalnim kupcima do 15. septembra da podnesu ponude.

Er Berlin, drugi po veličini avioprevoznik u Nemačkoj, saopštio je prošlog meseca da podnosi zahtev za bankrot, jer je Etihad, kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, saopštila da će obustaviti finansiranje posle višegodišnjih neuspešnih pokušaja da preokrene poslovanje kompanije.

Država je odlučila da nemačkoj kompaniji da pozajmicu kako bi do daljnjeg nastavila s letovima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.