U trendu

Hemofarm: Četvrt veka rada pogona antibiotika u Dubovcu

BEOGRAD – Hemofarm je obeležio 25 godina postojanja i uspešnog rada pogona za proizvodnju antibiotika u Dubovcu kod Kovina, iz kojeg se više od polovine proizvodnje plasira na inostrano tržište.

Hemofarm u tom pogonu, na prostoru od preko 1.500 kvadratnih metara, proizvodi ove lekove u tri forme – u kapsulama, film tabletama i suvom sirupu, navodi se u saopstenju te kompanije.

„Naši zaposleni poštuju visoke zahteve industrije i ispunjavaju sve neophodne kriterijume za kvalitetan rad. To prepoznaje i međunarodna zajednica, te više od polovine proizvodnje iz pogona antibiotika plasiramo na inostrano tržište“, izjavio je generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger.

Osim ruskog, gde Hemofarm izvozi više od 50 odsto proizvedenih antibiotika, proizvodi kompanije su, kako dodaje, dostupni i na tržištima Zapadnog Balkana.

Pre četvrt veka, kada je pokrenuta proizvodnja antibiotika u pogonu u Dubovcu, Hemofarm je, prema rečima Zeligera, najpre pravio samo kapsule.

„Ovaj jubilej je prilika da sumiramo rezultate postignute prethodnih godina i da se zahvalimo našim zaposlenima. Antibiotici i danas čine prvu liniju odbrane zdravlja organizma protiv bakterijskih infekcija i zato predstavljaju jedno od najznačajnijih otkrića medicine 20. veka“, istakao je Zeliger.

Imajući u vidu njihovu veliku efikasnost, u savremenoj medicini antibiotici su jedna od najvažnijih grupa lekova u lečenju infekcija. Ova grupa lekova produžila je život ogromnom broju ljudi na našoj planeti i pojedine opake bolesti učinila potpuno izlečivim, saopšteno je iz Hemofarma.

Kao industrija koja je ključna za očuvanje zdravlja ljudi, primarni zadatak Hemofarma ostaje da i dalje prati najviše svetske standarde kvaliteta proizvodnje, a da znanje i iskustvo zaposlenih uskladi sa potrebama farmaceutskog tržišta.

Na rođendanskoj proslavi pogona u Dubovcu, zaposlenima koji su od prvog dana deo proizvodnje antibiotika, uručene su zahvalnice za trud i posvećenost kompaniji.

Pogon u Dubovcu otvoren je 1994. godine. Danas iz ove fabrike na domaće i međunarodno tržište na godišnjem nivou izađe blizu 200 miliona kapsula, 54 miliona film tableta i 7,5 miliona bočica suvog sirupa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar