U trendu

Hina: R. Srpska blokira povezivanje gasovoda BiH i Hrvatske

BEOGRAD – Vlada Republike Srpske, kako prenosi Hina, nije dala saglasnost za projekat koji bi omogućio povezivanje BiH s gasovodom u Hrvatskoj.

Agencija Hina se pozvala na izvor entitetske vlade u Banjaluci.

Kako je navedeno, Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije Republike Srpske je hrvatskoj agenciji potvrdilo da je vlada tog entiteta u februaru razmatrala prednacrt sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji gasovoda Južna interkonekcija i zaključila da to „nije prioritet za RS“.

Odbacila ga je pozivajući se na ocenu da nije u skladu sa zakonom da u takvom projektu učestvuju ministarstva u BiH na državnom nivou.

Kako je navedeno, za Vladu Republike Srpske neprihvatljivo je da u ime BiH u sprovođenju projekta učestvuje Ministarstvo saobraćaja i komunikacija i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Takođe, da je tumačenje Banjaluke da je to posao za vlade dva entiteta koje bi trebalo da ga rade preko posebne korporacije.

Hina podseća da Federacija BiH i Republika Srpska trenutno imaju potpuno odvojene energetske strategije.

Cilj povezivanja je bio da se osigura diverzifikacija izvora snabdevanja kako bi se smanjila zavisnost od jedinog postojećeg gasovoda koji dolazi iz Srbije i služi isključivo za distribuciju gasa od ruskih dobavljača.

Gasovod Južna interkonekcija je trebalo da omogući povezivanje gasne mreže BiH s mrežom u Hrvatskoj, što bi bio krak budućeg magistralnog Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP).

Tako bi se tržištu gasa BiH otvorio pristup izvorima LNG terminala na Krku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.