U trendu

HNB: Rast BDP-a 5,5%, inflacija 9,4 posto u HR ove godine

ZAGREB – Hrvatska narodna banka (HNB) procenjuje da će inflacija u toj zemlji iznositi ove godine 9,4 procenta i smatra da bi bruto domaći proizvod (BDP) mogao realno da poraste za 5.5 posto.

Prema najnovijim prognozama HNB-a, objavljenim danas na polugodišnjem brifingu za novinare, inflacija u Hrvatskoj bi u idućoj godini mogla da uspori na 4.6 odsto, a privredni rast na 2.5 posto, prenosi Hina.

Ekonomske posledice ruske invazije na Ukrajinu praćene nastavkom rasta cena energenata i sirovina i dodatnim narušavanjem globalnih lanaca snabdevanja do sada nisu ozbiljnije naštetile izgledima rasta hrvatske privrede, piše u izveštaju HNB-a.

Međutim, nepovoljne globalne okolnosti uz izražene inflatorne pritiske, ipak bi mogle više da se odraze na domaća privredna kretanja u 2023, kada se očekuje usporavanje rasta privredne aktivnosti na 2.5 posto, napominje se dalje.

Takođe se ocenjuje da su u projekcijskom periodu rizici i dalje naglašeni, kao i da pretežu rizici koji bi mogli negativno da se odraze na privredni rast.

Ocenjujući da bi potrošačke cene u 2022. mogle da ubrzaju rast na 9.4 posto, pre svega kao rezultat primetno viših globalnih cena energenata i sirovina, HNB je konstatovala da na domaćem tržištu i dalje najsnažnije rastu cene energije i hrane, ali da se postupno ubrzava i rast cena ostalih dobara i usluga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.