U trendu

Hoće li Merkator ponovo u slovenačke ruke?

U hrvatskoj vladajućoj koaliciji naklonjeni su ideji da Merkator, kao zdravo jezgro prezduženog Agrokora, prodaju slovenačkom kapitalu, piše ljubljansko Delo, i tvrdi da Ruse Merkator ne zanima, jer bi investirali u energetski sektor.

Pozivajući se na izvor iz kolicionog Mosta, ovaj list navodi da postoji mogućnost da zdravi delovi „teško bolesnog“ koncerna budu nacionalizovani, „ali samo ako bi se s tim saglasili poverioci“.

Jedan od načina spasavanja zdravih delova kocerna bila bi prodaja Merkatora Sloveniji, prenosi portal Indikator.

„Ne bi bila luda ideja ako bi slovenačka vlada od ruske Sberbanke, najvećeg poverioca, nastojala ponovo da otkupi Merkator. Sadašnji vlasnik je prisiljen da ga proda, a možda bismo “susedu“ dali manje nego što smo dobili od prodaje. To ne bi bio samo interes dobavljača Merkatora, nego i cele zemlje“, razmišljaju krugovi u Sloveniji naklonjeni konceptu nacionalnog interesa.

Prema nezvaničnim informacijama iz Hrvatske agencije za konkurentnost (AZTN), operacija preuzimanja slovenačkog Merkatora ne bi trebalo da izazove nikakve probleme.

AZTN se nedavno bavio evaluacijom procesa udruživanja Agrokora i Merkatora, zahtevajući dopunu dokumentacije. Sada bi postupak razdruživanja izveli „levom rukom“ za čas i drage volje, piše ljubljanski list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar