U trendu

HR dobila nov dizajn za kovanicu €, posle afere s plagijatom

ZAGREB – Savet Hrvatske narodne banke (HNB) doneo je odluku o novom konačnom likovnom rešenju za nacionalnu stranu kovanice od jednog evra, na predlog Komisije za novac, nakon afere u februaru ove godine kada se ispostavilo da je tadašnji odobreni dizajn bio plagijat

Kako prenose hrvatski mediji, prema novom likovnom rešenju na kovanici od jednog evra nalazi se motiv životinje kune sa šahovnicom u pozadini.

HNB je dostavila novo idejno rešenje hvrtaske evro kovanice Savetu Evropske unije, Evropskoj komisiji i državama članicama evrozone.

Svaka država članica 19-članog monetarnog bloka može u roku od sedam dana od podnošenja predloga idejnog rešenja za naličje kovanice evra da, uz obrazloženo mišljenje, uložiti prigovor na dostavljeni predlog ako oceni da bi predlog mogao da izazove nepovoljne reakcije njenih građana.

Do novog konkursa za idejno rešenje došlo jer nakon što je autor prethodnog dizajna Stjepan Pranjković povukao predlog jer se našao pod lupom javnosti zbog mogućeg plagijata.

Hrvatski mediji su tada izvestili da je dizajn kune na grani gotovo isti kao fotografija jednog škotskog fotografa koja se može naći na internetu, i da je reč o mogućem kršenju intelektualnog vlasništva.

Portal dnevnik.hr podsetća da će na kovanici od dva evra motiv biti geografska karta Hrvatske, na jednom evru motiv kune, na kovanicama od 50, 20 i 10 centi lik Nikole Tesle, na kovanicama od pet, dva i jednog centa će biti ispisana slova HR na glagoljici, a na svim kovanicama će biti i elementi šahovnice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.