najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Hrana iz Srbije sve traženija u Rusiji

Na medjunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda „Svet hrane“ (World Food) u Moskvi dogovoreni su novi izvozni poslovi kompanija iz Srbije vredni više od sedam miliona evra, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

Najviše se očekuje od plasmana na tržište Rusije svežeg voća i povrća, a primetno je interesovanje ruskih kupaca i za organske proizvode, ističe se u saopštenju.

Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije organizacijom nacionalnog štanda Srbije podržale su nastup 12 srpskih kompanija, proizvodjača svežeg i zamrznutog voća i povrća, mesnih proizvoda, sokova i organskih proizvoda na medjunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda „Svet hrane“ koji je održan od 12. do 15. septembra.

Kako je navedeno u saopštenju PKS, trgovinsku razmenu Srbije i Rusije u 2015. godini obeležila je oscilacija kursa i pad vrednosti rublje, što je uslovilo nesigurnost naplate, otežano planiranje i samim tim značajan pad trgovinske razmene i izvoza i uvoza.

U prvoj polovini 2016.godine izvoz hrane u Rusiju bio je u vrednosti 379,2 miliona dolara, što je rast od 18,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je sa 41,5 odsto u 2015. godini povećana na 47,6 odsto u prvoj polovini 2016.
 
Rast izvoza svežeg voća bio je 74 odsto, sira 27 odsto, a svežeg povrća 23,7 odsto.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike