U trendu

Hrana na beogradskim pijacama ispravna

U voću i povrću na pijacama nema pesticida, a u namirnicama životinjskog porekla nema bakterija i mikroorganizama, pokazali su rezultati Naučnog instituta za veterinarstvo Srbiji, saopštilo je danas javno komunalno preduzeće Gradske pijace.

Kako navode, prikupljanje proizvoda, metodom slučajnog uzorka, uradjeno je tokom prethodne nedelje na pijacama „Zeleni venac“, „Kalenić“, „Skadarlija“, „Banjica“, „Blok 44“ i „Zemun“.

Rezultati kontrole pokazuju da beli kravlji sir, svinjska pečenica, dimljeno govedje meso, konzumna jaja, sveži pileći file, pileći batak i karabatak, krompir, tikvice, paradajz, šljive (čačanske lepotice), breskve, nektarine, banane, pomorandže i limun ispunjavaju sve uslove utvrdjene Zakonom o bezbednosti hrane i svim pravilnicima donetim u skladu sa ovim Zakonom.

Gradske pijace su saopštile da od 2014. godine sprovode internu kontrolu ispravnosti namirnica, iako to  nije u njihovoj nadležnosti, jer  je, kako navode, zdrava i bezbedna hrana koja se plasira na tržištu prioritet tog preduzeća.

Preduzeće upravlja sa 31 pijacom i raspolaže sa oko 165.000 metara kvadratnih pijačnog prostora, od čega je 27.425 metara kvadratinih komercijalnog poslovnog prostora pod objektima, oko 8.000 tezgi i 824 rashladne vitrine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.