U trendu

Hrvatska: Apel Vladi za 5000 kvota u turizmu i ugostiteljstvu

ZAGREB – Koordinacija ugostitelja Hrvatske uputila je danas apel Vladi da se suoči s ozbiljnošću situacije i da hitno donese odluku o dodatnih 5.000 kvota u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Kako se navodi u saopštenju, hrvatski ugostitelji se zbog nedostatka radne snage nalaze pred kolapsom poslovanja, koji će imati dalekosežne negativne posljedice na hrvatski turizam, prenosi Hina.

Ukoliko nadležne institucije hitno ne reaguju, završetak potencijalno neuspešne turističke sezone doneće nesagledivu štetu hrvatskoj ekonmiji koju će biti gotovo nemoguće ublažiti, stoji u saopštenju.

Iz Koordinacije ugostitelja apeluju i na Ministarstvo rada i penzijskog sistema i na Hrvatski zavod za zapošljavanje da 1.600 raspoloživih radnika na obali za rad u turizmu i ugostiteljstvu još danas upute u najbliže turističke i ugostiteljske objekte kako bi otvorili dijalog za zapošljavanje.

Ističu da, pored 15.611 odobrenih kvota za radnike i 1600 dostupnih domaćih radnika na listi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatskoj trenutno nedostaje čak 5000 radnika.

To je rezultat stalnog iseljavanja sposobne radne snage, za koje različite političke opcije nisu uspele da pronađu adekvatno rešenje, navodi se u saopštenju i ističe da se takav negativan trend nastavlja i to tik pred turističku sezonu.

Podsetivši da je turizam jedna od najvažnijih komponenti hrvatske ekonomije i da donosi više od 20 odsto BDP-a, Koordinacija ugostitelja upozorava da će se vlada, ukoliko podbaci turistička sezona, morati da se suočiti s egzodusom hiljada porodica koje preživljavaju upravo zahvaljujući ugostiteljstvu i sezonskom radu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.