Hrvatska na dnu EU-a po potrošnji i BDP-u, samo Bugari gori

ZAGREB – Hrvatska je u 2018. godini bila na pretposlednjem mestu među zemljama Evropske unije prema nivou stvarne individualne potrošnje (SIP) i bruto domaćem proizvodu (BDP) po stanovniku, ispred Bugarske

Prema saopštenju Evrostata i hrvatskog Zavoda za statistiku, stvarna individualna potrošnja po stanovniku, iskazana standardom kupovne moći, u Hrvatskoj je u 2018. godini bila 36 odsto ispod proseka EU-a.

Iako to predstavlja blago poboljšanje u odnosu na 2017. godinu kada je bila 38 odsto ispod evropskog proseka, Hrvatska se sa Mađarskom našla na pretposljednjem mestu dok je na poslednjem mestu i dalje Bugarska sa 44 odsto, prenosi Index.hr.

U razdoblju od 2016. do 2018. godine najveće poboljšanje SIP-a po stanovniku zabeležila je Rumunija, dostigavši 29 odsto ispod evropskog proseka, dok je najveće pogoršanje zabieleženo u Švedskoj s nivoom od osam odsto višim od proseka (a bio je 12).

Prema drugoj proceni, u 2018. godini je, kao i u godini pre, samo 10 zemalja EU-a beležilo SIP po stanovniku iznad proseka Unije, što prema Evrostatu pokazuje velike razlike među zemljama članicama.

Daleko najviši nivo SIP-a po stanovniku u 2018. godini ima Luksemburg sa 34 odsto iznad proseka EU, a sledi Nemačka sa 20 odsto.

U sledećoj grupi su Austrija, Danska, Belgija, Holandija, Velika Britanija, Finska, Švedska i Francuska sa rasponom d sedam do 17 odsto iznad proseka.

Najbliža proseku je Italija sa SIP-om po stanovniku dva odsto ispod evropskog proseka, dok je u Irskoj, na Kipru i u Španiji potrošnja po stanovniku do 10 odsto ispod proseka EU-a.

Slede Litvanija, Portugalija, Češka i Malta (između 10 i 20 odsto nižim od proseka) dok su 20 do 30 odsto nižu potrošnju beležile Slovenija, Grčka, Poljska, Estonija, Slovačka i Rumunija.

Kada je reč o BDP-a po stanovniku iskazanoj standardom kupovne moći, na prvom mestu je opet Luksemburg s BDP-om po stanovniku dva i po puta većim od proseka EU-a.

Slede Irska, Švedska, Nemačka, Austrija, Danska i Holandija.

Hrvatska je uz Letoniju, Rumuniju i Grčku, u grupia čiji je BDP po stanovniku više od 30 odsto ispod proseka EU-a, dok je Bugrska na začelju sa 49 odsto.

(Tanjug)

Napišite komentar