U trendu

Hrvatska se sprema za novi talas privatizacije

ZAGREB – Hrvatska uskoro pokreće novi talas privatizacije u kojem će u tri kruga prodati udeo države u 90 kompanija, a najviše novca mogla bi da zaradi prodajom svog udela u Hrvatskom telekomu, piše Večernji list.

Jedan od razloga za novi talas privatizacije je i uvođenje evra, jer se Vlada Hrvatske u akcionom planu za ulazak u evrozonu obvezala da će ubrzati prodaju svog udela u državnim preduzećima.

U prvom krugu već u septembru država prodaje udeo u nizu turističkih preduzeća, drugi krug prodaje biće realizovan do kraja godine, a treći početkom 2020.

Država će prodavati svoj udeo u kompanijama u kojima oni iznose i manje od jednog procenta.

Najviše novca država bi mogla dobiti prodajom deonica Hrvatskog telekoma u kojem ima udeo od 1,5 odsto, a to bi prema sadašnjim kretanjima cena deonica moglo značiti prihod od oko 200 miliona kuna (27 miliona evra).

Od prodaje jednog procenta pulske grupacije Arena Hospitality država planira da prihoduje 19 milona kuna, dok se od prodaje deonica FTB turizma očekuje malo manje od četiri miliona kuna (oko 540.000 evra).

Iako ima manje od 0,003 posto udela u rovinjskoj Maistri očekuje se da bi država mogla zaraditi više od milion kuna (135.000 evra).

U ovom trenutku se zna kako u navedena tri kruga neće biti prodaje preduzeća u kojima država ima znatnije udele u vlasništvu, više od 15 odsto, poput Podravke, Kroacija osiguranja, Luke Rijeka, Petrohemije, piše HRT.

Prodaja tih preduzeća ostavljena je za neka druga vremena, baš kao i privatizacija kompanija poput Hrvatske elektroprivrede, Hrvatskih auto-puteveva i Hrvatske pošte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.