U trendu

Hrvatski godišnji pad industrijske proizvodnje najveći u EU

BRISEL – Industrijska proizvodnja u Evropskoj uniji (EU) porasla je u oktobru na mesečnom i godišnjem nivou, dok je Hrvatska zabeležila najveći pad u poređenju sa oktobrom prošle godine, pokazuje najnoviji izveštaj evropske statističke kancelarije, Evrostata.

Na nivou 28-članog bloka, sezonski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u oktobru za 0,2 posto u odnosu na prethodni mesec, kada je opala za 0,4 procenta.

Među zemljama članicama, čijim je podacima Evrostat raspolagao, najveći rast industrijske proizvodnje na mesečnom nivou imala je Litvanija, 7,4 posto, Slovenija (2,5 posto), Mađarska i Švedska (po 2,1 odsto).

Hrvatska je, prema Evrostatovim podacima, u oktobru zabeležila rast industrijske proizvodnje od 1,3 procenta u odnosu na prethodni mesec, kada je industrijska proizvodnja pala za 1,5 odsto na mesečnom nivou, izveštava agencija Hina.

Najveći pad industrijske proizvodnje u oktobru u odnosu na prethodni mesec zabeležen je u Finskoj (2,6 posto), Grčkoj (1,5), Letoniji (1,2) i u Češkoj (1,1 posto).

U evrozoni je oktobarska industrijska proizvodnja takođe povećana za 0,2 procenta u odnosu na septembar, kada je prema revidiranim podacima pala za 0,6 posto.

Na godišnjem nivou, industrija u EU je u oktobru, prema kalendarski prilagođenim podacima, zabeležila rast od 1,3 odsto.

Na čelu liste zemalja EU sa najvećim međugodišnjim ponovo je Litvanija, sa 9,2 posto, Irska (6,1) i Poljska (pet posto), dok je najveći pad industrijske proizvodnje u oktobru evidentiran na godišnjem nivou u Hrvatskoj, od 2,4 odsto, nakon septembarskog pada od 2,6 procenata.

Pored Hrvatske, najveći pad proizvodnje na godišnjem nivou zabeležen je još u Letoniji (1,9 posto) i Grčkoj (jedan odsto), pokazuje izveštaj Evrostata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar