U trendu

Hrvatski Skaut tuži Min.odbrane BiH

SARAJEVO – Budžet Bosne i Hercegovine mogao bi da pretrpi milionske gubitke, jer Ministarstvo odbrane BiH hrvatskoj firmi „Skaut“ ne isporučuje oružje koje im pripada na osnovu pravosnažne presude Suda BiH.

„Skaut“ je potvrdio da su protiv ministarke odbrane BiH Marine Pendeš podneli krivičnu prijavu, ali i da će tražiti prinudnu naplatu skoro 20 miliona maraka, koliko je vredan sudski spor koje je Ministarstvo odbrane BiH izgubilo 2017. godine, a od tada im, tvrde u toj firmi, Ministartsvo odbrane nije isporučilo nijedan komad oružja, prenosi hrvatski sajt SEEbiz.

„Nakon 01.06.2018. nam nije izdata nijedna izvozna dozvola, jer je Ministarstvo odbrane napisalo da nemamo pravo na robu, tj. da nam roba ne pripada po presudi. Naravno, sva ostala ministarstva su dala pozitivnu saglasnost, a dozvole nisu mogle biti odobrene iz razloga što je Ministarstvo odbrane dalo negativnu saglasnost. Takode, i iz tog razloga bili smo prisiljeni pre nekoliko dana da predamo krivične prijave protiv odgovorne osobe Ministarstva odbrane i ostalih NN osoba koje vrše opstrukciju realizacije presude“, navela je kompanija „Skaut“.

Ministarstvo odbrane BiH navelo je da mogu da isporuče deo oružja koje duguju.

„Ministarstvo odbrane BiH će, u skladu sa propisanim procedurama i nadležnostima, pristupiti implementaciji presude Suda BiH po tužbi firme ‘Skaut’ iz Zagreba, u obimu u kojem to bude moguće, odnosno sredstvima koja su na raspolaganju Ministarstvu odbrane BiH, a tiču se dispozitiva navedene presude Suda BiH“, navelo je Ministarstvo.

Kako prenosi sajt, Ministarstvo je pretresala i Državna agencija za istrage i zaštitu BiH zbog sumnje da je na odobrene ugovore entitetskih vlada, iz 2003. i 2004. godine, sa zagrebačkom firmom, bez saglasnosti Predsedništva 2010. godine, sklopilo dodatne sporazume i zaključilo anekse za prodaju viška naoružanja, čime je budžet BiH oštećen za više od šest miliona maraka.

Zagrebački „Skaut“ prvi put je tužio Ministarstvo odbrane 2013. godine, jer nije dostavilo oružje koje su platili i koje je i predviđeno ugovorima iz 2003. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.