U trendu

I Britanija na pragu recesije?

LONDON – Ekonomija Velike Britanije pretrpela je oštro usporavanje u poslednjem kvartalu 2018. godine, povećavši se samo za 0,2 odsto, što je veliki pad u odnosu na treći kvartal i rast od 0,6 odsto.

Kancelarija za nacionalnu statistiku izveštava da je BDP opao za 0,4 odsto u poslednjem mesecu 2018.

To je gore nego što su predviđali ekonomisti.

Pad BDP-a samo će pojačati strahove da britanska ekonomija pati od „Bregzit anksioznosti“, trgovinskog rata između SAD i Kine i usporavanja evrozone, gde je Italija već pala u recesiju.

Današnji izveštaj o BDP-u pokazuje da se britanska industrijska proizvodnja smanjila šesti mesec za redom, što znači da je u recesiji prvi put od finansijske krize.

Pad industrijske proizvodnje u decembru iznosi 0,7 odsto.

Recesija se definiše kao dva uzastopna kvartala negativnog rasta. prenosi B92.

Britanski sektor usluga imao je najveći udeo u rastu u poslednja tri meseca 2018. godine.

U periodu oktobar-decembar taj sektor je povećan za 0,4 odsto.

Britanski proizvođači automobila i proizvođači čelika imali su posebno loš kvartal, kaže Rob Kent-Smit, šef BDP-a na ONS-u.

„BDP je usporio u poslednja tri meseca 2018. godine sa padom proizvodnje automobila i proizvoda od čelika. Međutim, sektor usluga nastavio je da raste sa zdravstvenim sektorom, konsultantima za menadžment i IT-om, koji su veoma dobro radili. Pad je zabeležen u čitavoj ekonomiji u decembru, ali podaci za jedan mesec mogu biti nestabilni, što znači da su kvartalne brojke često bolji pokazatelj zdravlja ekonomije“, kaže Kent-Smit.

Trgovinski deficit Velike Britanije blago se proširio u poslednja tri meseca 2018. godine, dok su se poslovne investicije opet smanjile, sada već četvrti kvartal zaredom, navodi on.

Godišnji podaci o rastu takođe pokazuju zabrinjavajuću sliku.

Ekonomija Velike Britanije povećala se samo za 1,4 odsto u 2018. godini, što je najslabiji učinak od 2012. godine.

Rojters je prošle nedelje preneo da je nemačka industrijska proizvodnja neočekivano pala u decembru, četvrti mesec zaredom, što je još jedan signal da privredni rast u najvećoj evropskoj ekonomiji posustaje.

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da je industrijska proizvodnja u decembru pala za 0,4 odsto, prenela je britanska agencija.

Analitičari kažu da je zbog toga sve verovatnije da je i privredni rast u četvrtom kvartalu pao, što bi značilo da je Nemačka ušla u recesiju budući da je zabeležila smanjenje bruto domaćeg prozivoda (BDP) i u trećem tromesečju.

Sve izraženiji znaci usporavanja naveli su vladu u Berlinu da revidira naniže prognozu rasta za ovu godinu na samo 1,0 odsto.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike