U trendu

IEA: Globalna tražnja za naftom biće veća nego 2018.

PARIZ – Globalna potražnja za naftom je na putu da ove godine bude veća nego u 2018. godini, pošto su cene nafte značajno pale u odnosu na vrhunac registrovan početkom oktobra prošle godine, procenjuje Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Ipak, u svom mesečnom izveštaju agencija priznaje da „situacija u globalnoj ekonomiji nije tako optimistična“ i da bi se perspektive mogle promeniti, prenosi „Blumberg“.

Potrošnja nafte će u 2019. godini porasti za 1,4 miliona barela dnevno, odnosno za oko 1,4 odsto, što je nešto više u odnosu na prošlogodišnji rast od 1,3 miliona, prema procenama IEA.

Cena severnomorske nafte tipa „brent“ danas je blizu 62 dolara za barel u Londonu, dok je u oktobru prošle godine u jednom trenutku premašila 86 dolara.

„Ostajemo pri našoj projekciji o nešto bržem rastu globalne potražnje za naftom u 2019. godini, iako će ekonomski rast verovatno biti slabiji nego 2018. godine“, poručuju iz IEA.

„Efekat viših cena nafte iz 2018. godine bledi, što će pomoći neutralisanju nižeg privrednog rasta“, dodaju iz te agencije.

Takođe, smanjenje proizvodnje unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika bi takođe trebalo da doprinese stabilizaciji naftnog tržišta.

Cene sirove nafte trenutno su za 30 posto niže u odnosu na četvorogodišnji maksimum dostignut u oktobru 2018. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.