U trendu

IEA: Trgovinske tenzije umanjile tražnju za naftom

PARIZ – Međunarodna agencija za energetiku (IEA) smanjila je danas procenu rasta globalne tražnje za naftom drugi mesec zaredom, navodeći kao razlog intenziviranje zabrinutosti u trgovinskom sektoru zbog straha od globalne recesije.

Izveštaj energetske agencije dolazi nakon drastičnog zaokreta na svetskim tržištima nafte u poslednjih nekoliko meseci, imajući u vidu činjenicu da su terminski ugovori za naftu, nakon rasta cene od 45 odsto u prva četiri meseca 2019. godine, zabeležili pad od preko 15 odsto od početka aprila.

IEA sada očekuje da će rast tražnje za naftom dostići 1,2 miliona barela dnevno u ovoj godini, što je za 100.000 barela dnevno manje u odnosu na prethodnu projekciju agencije.

Globalna tražnja za naftom u prvom kvartalu 2019. je, kako se procenjuje, porasla za samo 250.000 barela dnevno u odnosu na prethodnu godinu, što je najniži godišnji rast od četvrtog kvartala 2011. godine, kada je prosečna cena severnomorske nafte „brent“ iznosila 109 dolara.

IEA, pak, očekuje da će se rast globalne tražnje za naftom oporaviti na oko 1,4 miliona barela dnevno u 2020. godini.

Cena „brenta“ se jutros kretala oko 60,85 dolara, što je pad od 0,7 odsto u odnosu na cenu sa jučerašnjeg zatvaranja berze, dok je američka „laka“ nafta (WTI) pojeftinila za gotovo jedan odsto na 51,77 dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.