U trendu

IFO snizio prognozu rasta Nemačke na 0,6 odsto za 2019. godinu

MINHEN – Institut IFO iz Minhena smanjio je prognozu rasta nemačke privrede za 2019. godinu sa prethodnih 1,1 odsto na 0,6 procenata.

Istovremeno, IFO je povećao projekciju rasta najjače evropske ekonomije za 2020. godinu sa ranijih 1,6 posto na 1,8 odsto, navodi se u saopštenju Instituta dostavljenom Tanjugu.

„Sadašnje teškoće u nemačkom proizvodnom sektoru će verovatno biti prevladane, samo postepeno. Industrija uglavnom neće uspeti da bude ekonomski motor 2019. godine. Globalna tražnja za nemačkim proizvodima je slaba jer svetska ekonomija nastavlja da gubi zamajac“, kaže Timo Volmershojzer, šef IFO-vog odeljenja za analize i prognoze poslovnih ciklusa.

Dodaje, međutim, da su domaće pokretačke snage ostale „nenarušene“.

Broj zaposlenih bi trebalo da nastavi da raste sa prošlogodišnjih 44,8 miliona na 45,2 miliona ove godine i na 45,5 miliona naredne godine.

Shodno slabljenju ekonomije, stopa rasta zaposlenosti će usporiti, a takođe i pad nezaposlenosti, gde se predviđa da će broj nezaposlenih osoba opasti sa 2,34 miliona prošle godine na 2,20 miliona ove i na 2,12 miliona ljudi naredne godine.

Kako se precizira, stopa nezaposlenosti će skliznuti sa lanjskih 5,2 odsto na 4,9 procenata u 2019. godini, i na 4,7 odsto godinu kasnije.

„Ove godine, jako povećanje plata, niska stopa inflacije, smanjenje poreza i doprinosa za socijalno osiguranje, kao i ekspanzija javnih transfera, trebalo bi da rezultiraju velikim rastom realnih prihoda domaćinstava. To će podstaći privatnu potrošnju i građevinsku industriju“, navodi Volmershojzer.

Očekuje se da će biti nastavljen rast državne potrošnje, posebno ove godine, sa prošlogodišnjih 1,0 odsto na 2,6 procenata, a da će naredne godine iznositi 1,6 posto, prema saopštenju IFO instituta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.