U trendu

Ikarbus: UPPR zavrÅ¡en, akcija na berzi – 50 dinara

BEOGRAD – Akcijama Ikarbusa na Beogradskoj berzi ponovo će moći da se trguje od ponedeljka Å¡to je rezultat sprovedenog unapred pripremljenog plana reogranizacije (UPPR), rekla je danas u izjavi za Tanjug direktorka pravnih i opÅ¡tih poslova Ikarbusa Tamara BariÅ¡ić.

Akcijama, kojih je 2,9 miliona, trgovaće se od ponedeljka, a njihova indikativna vrednost je 50 dinara, dok će dalja cena zavisti od ponude i potraÅŸnje.

„Ikarbus je bio u teÅ¡koj finansijskoj situaciji, sa gubitkom većim od kapitala, pa su prethodne akcije izgubile vrednost, a novom emisijom akcija smo pokuÅ¡ali da izvrÅ¡imo reprogram duga, da bar deo naÅ¡ih dugovanja pređe u akcije i da to bude neka zdrava osnova za buduće poslovanje“, rekla je ona.

Ikarbus je završio sprovođenje UPPR tokom jeseni prošle godine, a akcije su upisane u registar nešto pre toga.

„Ovo je nova, prva emisija akcija i ponovo je na trÅŸiÅ¡tu hartija od vrednosti kako bi svi naÅ¡i akcionari mogli da trguju akcijama“, rekla je ona i dodala da su konverzijom duga u kapital ranija dugovanja namirena.

Najveći akcionar Ikarbusa je Republika Srbija sa 26,9 procenata akcija, slede Fond za razvoj, banke, i neki raniji poverioci čiju su dugovi pretvoreni u kapital.

Prilika da se ponovo trguje akcijama Ikarbusa je očekivana i uobičajena, kaÅŸe BariÅ¡ić.

„Å to se tiče bolje situacije u Ikarbusu, najbolje bi bilo da imamo neki novi posao u proizvodnji autobusa, a samim tim bi se i vrednost akcija povećala i potraÅŸnja za akcijama bi bila veća“, rekla je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar